Kulturni Centar Vršac

Slajd03
Slajd13
Slajd30
Slide11
Slide12

Predavanje Tomislava Peterneka

Subota, 15 Juni 2013 12:00

Dodatne informacije

  • Datum: Subota, 15 Juni 2013
  • Vreme: 12 sati
  • Mesto: bioskop

U subotu 15. juna 2013, u 12:00 u sali bioskopa KC-a biće održano predavanje iz oblasti fotografije čuvenog fotografa Tomislava Peterneka u saradnji sa foto-klubom Vršac.. Razgovor sa Peternekom će moderirati Slavko Timotijević.

Predavanje je otvoreno za sve one koji se bave fotografijom, ali i za ljubitelje fotografske umetnosti. Ovo je drugo predavanje koje Kulturni Centar organizuje u saradnji sa foto-klubom Vršac i gospodinom Timotijevićem koji je prethodnog puta našoj stručnoj javnosti predstavio legendarnu Goranku Matić.

Tomislav Peternek, (Vinkovci, 1933).
Završio Realnu gimnaziju. Fotografijom se bavi od 1954. Član SULUJ-a od 1960, Majstor fotografije FSJ od 1967, nosilac međunarodnih zvanja: Artist FIAP (Afiap) 1967, Ekselencija FIAP (Efiap) 1973. Bavljenje novinskom fotografijom započeo u "Svetlosti" (Kragujevac), zatim dolazi u Beograd i nastavlja u "Borbi", "Sport i svetu", "Mladosti", "Jugoslovenskoj reviji", "Ekonomskoj politici". Od 1970. bio urednik fotografije NIN-a do penzionisanja 1993 i u tom periodu objavljuje oko 700 naslovnih stranica ovog značajnog političkog časopisa. Uporedo, uz rad u fotožurnalizmu, bavi se primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom, podvodnom. Učesnik mnogobrojnih grupnih izložbi fotografije. Član ULUPUDSA-a, i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije. Pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo pokreće obrazovni smer za fotoreportere 1985, kao mentor odseka edukuje preko 300 mladih ljudi od kojih su danas većina njih značajna imena u oblasti novinske fotografije. Od 1980, bavi se podvodnom fotografijom; snima u Jadranskom moru, Karipskom moru, Indijskom okeanu, Crvenom moru. Od 1993, radi kao slobodni umetnik. Radi fotografije za razne listove širom sveta. Akreditovan dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije od velikih foto agencija; Reuters, Eastlight, Contrast, UNICEF, a poslednjih osam godina za Corbis-Sygmu iz Pariza. Živi i radi u Beogradu.

Vi ste ovde: Home Tribine, predavanja, promocije Predavanje Tomislava Peterneka
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar