Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Dani češke kulture u Vršcu

Objavljeno u: Multimedijalni programi
Ponedeljak, 22 Avgust 2022 20:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 22 Avgust 2022
  • Vreme: 20:00
  • Mesto: Dom vojske

U saradnji Udruženja „Češka beseda“ i Kulturnog centra Vršac, od 22 – 26. avgusta, a u okviru Vršačkog kulturnog leta, biće održani Dani češke kulture u Vršcu.

Svi programi biće realizovani u prostoru Doma vojske.

 

Program:

 

Ponedeljak, 22.8.2022. od 20h, galerija Doma vojske
Otvaranje izložbe slika „Krug“ autorke Tereze Stamenković

Tereza Stamenković je učila slikarstvo kod prof. Marte Kiš Butterer, a diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 1998. godine u klasi prof. Milana Blanuše. Zaposlena je kao profesor liovne kulture u osnovnim školama u Beloj Crkvi, realizovala je brojne edukativne radionice, kao i projekte u saradnji sa Muzejom u Beloj Crkvi i Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine, te brojnim udruženjima građana. Autorka je više murala u javnom prostoru i umetničkih radonica. U svom stvaralačkom opusu, prvenstveno se bavi analizom i problematikom pejzaža, usmeravajući posebnu pažnju ka prirodnim fenomenima.
Izložba obuhvata noviji ciklus slika nastao tokom prethodnih nekoliko godina.
Izložba će moći da se pogleda do 5.septembra, radnim danima od 10 do 13 i od 17 do 19 sati.

 

Utorak, 23.8.2022. od 20h, bašta Doma vojske
Muzičko veče, „Češka muzika i pesma“ u izvođenju Jaroslava Bodnara iz Bele Crkve

 

Sreda, 24.8.2022. od 20h, bašta Doma vojske
Projekcija filma „Selo moje malo“

Selo moje malo (češki jezik Vesničko má středisková) je češka filmska komedija reditelja Jiříja Menzela iz 1985. godine prema scenariju Zdenka Sveraka. Film je jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspešnijih čeških filmova svih vremena. Bio je i najuspešniji filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke. U pitanju je priča o mentalno zaostalom seoskom mladiću imena Otík (János Ban), koji radi kao suvozač vozača zadružnog kamiona Karela Páveka. Mali i debeli Pavek i dugi tanki Otík rade u malom češkom selu „na kraju sveta“. Direktor jednog praškog preduzeća nudi Otíku posao i želi ga premestiti u anonimni stambeni blok u Pragu kako bi se domogao njegove kuće. Kada napokon svi u selu shvate šta bi izgubili njegovim odlaskom, trude se zadržati Otíka u svome selu.

 

Četvrtak, 25.8 2022. od 20h, bašta Doma vojske
Projekcija filma „Služio sam engleskog kralja“

Jan Dite (O. Kaiser) je pušten iz zatvora nakon odslužene petnaestogodišnje kazne. Sada se osvrće na svoj život, od vremena pre rata kada je radio kao konobar u elitnom praškom restoranu Pariz i sanjao o tome da postane milioner i da je vlasnik hotela. On napreduje zahvaljujući nizu sretnih, povoljnih slučajnosti, iako se uvek ispostavi da su i one same bile rezultat nekakve prevare ili pogreške. Kada nacisti okupiraju Čehoslovačku, Jan, naivan i neupućen, upadne u uličnu svađu u kojoj mladi Česi uvrede Nemicu (J. Jentsch). Uslediće romansa i Jan će se naći na strani Nemaca, a da toga nije bio ni svestan.


Petak 26.8.2022. od 20h, bašta Doma vojske
Književno veče Jadranke Ćulum

U programu pored autorke učestvuje Hor Raspevani profesori i solistkinja Anđelija Stojanović.
Jadranka Ćulum autor je 13 pesničkih zbirki i nekoliko dramskih i proznih dela.
Dobitnik je brojnih nagrada, pokretač Festivala za decu, pisac recenzija, a prepričala je i 2 knjige mađarskog autora Arona Gala. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske,SKOR-a i drugih udruženja. Živi i radi u Vršcu, profesor je srpskog jezika i književnosti.

Vi ste ovde: Home Multimedijalni programi Dani češke kulture u Vršcu
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar