Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

BELDOCS EHO 2020

Objavljeno u: Filmske projekcije
Utorak, 24 Novembar 2020 16:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 24 Novembar 2020
  • Vreme: 16:00
  • Mesto: Sala bioskopa KC

Od 24. do 26. novembra, u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac, biće prikazan izbor filmova sa nedavno održanog 13. po redu međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs.

 

Kao i prethodnih godina, Kulturni centar Vršac u okviru „Beldocs–eho“ programa prikazaće tri filma: „Svemirski psi“, „Zemlja je plava kao pomorandža“ i „Za Samu“. Projekcije počinju u 16h, a ulaz je slobodan.

 

U prostoru ne može boraviti više od petoro posetilaca, nošenje maske i poštovanje propisane mere fizičke distance je obavezno.

 

Trinaesto izdanje Beldocs festivala u Beogradu ove godine uspešno je održano od 3. do 10. septembra u hibridnom formatu, uz projekcije na otvorenom, u bioskopima, i projekcije u onlajn formatu, a publici je prikazano ukupno 135 dokumentaraca i VR projekata i ugošćeno je nekoliko autora i filmskih profesionalaca iz inostranstva. Od osam najzapaženijih dokumentaraca sa ovogodišnjeg Beldocsa Kulturni centar Vršac izdvojio je tri ostvarenja koja će naši sugrađani moći da pogledaju.

 

Beldocs je jedan od najvećih dokumentarnih filmskih festivala na Balkanu. Još od prvog festivalskog izdanja 2008. godine, ekipa festivala se trudi da napravi jedan jedinstven prostor u kome će se slaviti specifičnost dokumentarnog filma i bez dlake na jeziku debatovati o gorućim temama čovečanstva. To je prostor za slobodu izražavanja i misli, za promovisanje hrabrih, mladih autora, za slavljenje etabliranih filmskih velikana, kao i za upoznavanje lokalne publike sa konstantnim evoluiranjem filmskog jezika i filmskih formi.

 

Program Beldocs-eho

 

24.11.2020. od 16h Svemirski psi/Space Dogs

25.11.2020. od 16h Zemlja je plava kao pomorandža/The Earth Is Blue as An Orange

26.11.2020. od 16h Za Samu/For Sama


O filmovima

 

Svemirski psi/Space Dogs

Elsa Kremser, Levin Peter — AustrijaNemačka — 2019 — 91'

Lajka, pas lutalica, bila je prvo živo biće koje je poslato u svemir i time u izvesnu smrt. Legenda kaže da se na Zemlju vratila kao duh i da i dalje luta ulicama Moskve, zajedno sa svojim slobodno lebdećim potomcima.

Režija Elsa Kremser, Levin Peter
Producenti Elsa Kremser, Levin Peter
Kamera Yunus Roy Imer
Montaža Jan Soldat, Stephan Bechinger
Festivali Locarno 2019, DokuBaku 2019, DOK Leipzig 2019

trejler

 

svemirski-psi-beldocs

 

Zemlja je plava kao pomorandža/Земля блакитна, ніби апельсин

Iryna Tsilyk — UkrajinaLitvanija — 2020 — 74'

Kada pesnikinja/režiserka Irina Cilik prvi put poseti porodični dom Trofimčuk-Gladki u gradu u ratnom području Krasnogorovka u Ukrajini, iznenađuje se onim što otkriva: dok spoljni svet sačinjavaju bombaški napadi i haos, samohrana majka Ana i njeno četvoro dece uspevaju da održe svoj dom kao sigurno utočište, puno života i svetlosti. Svaki član porodice gaji strast prema filmu, pa je bilo vrlo prirodno snimiti film inspirisan njihovim sopstvenim životom u ratno doba.

Režija Iryna Tsilyk
Producenti Anna Kapustina, Giedrė Žickytė
Kamera Viacheslav Tsvietkov
Montaža Ivan Bannikov
Festivali Sundance 2020 (World Documentary – Best Directing), MoMA Documentary Fortnight 2020

trejler

 

The-Earth-Is-Blue-beldocs

 

Za Samu/For Sama

Waad al-Kateab, Edward Watts — VB — 2019 — 95'

U obliku ljubavnog pisma mlade majke svojoj ćerki, ovaj film govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Alepu u Siriji, tokom kojih se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se kataklizmički sukob razvija oko nje. Njena kamera beleži neverovatne priče o gubitku, smehu i preživljavanju dok se Waad bori s nemogućim izborom – da li da pobegne iz grada kako bi zaštitila život svoje ćerke, u situaciji u kojoj napuštanje grada znači napuštanje borbe za slobodu kojoj je već toliko toga žrtvovala.

Režija Waad al-Kateab, Edward Watts
Producent Waad al-Kateab
Kamera Waad al-Kateab
Montaža Chloe Lambourne, Simon McMahon
Festivali Bafta 2020 (Best British Documentary), EFA 2019 (Best European Documentary), Oscars 2020 (Best Documentary – Nominee

trejler

 

For-Sama-beldocs

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije BELDOCS EHO 2020
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar