Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Revija filmova Jiržija Mencla

Objavljeno u: Filmske projekcije
Ponedeljak, 06 Juli 2020 07:24

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 07 Juli 2020
  • Vreme: 20:00
  • Mesto: Dom vojske

Kulturni centar Vršac u okviru filmske redakcije organizuje reviju filmova velikog češkog reditelja Jiržija Mencla. Revija će se realizovati u Domu vojske od 07-10.jula a sve projekcije počinju od 20 časova. Ulaz je slobodan.

Jirži Menzel (1938, Prag) je poznati češki filmski režiser, pozorišni reditelj, glumac i scenarista. Njegovi filmovi često kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnom kinematografijom. Neki od ovih filmova adaptirani su iz dela čeških pisaca kao što su Bohumil Hrabal i Vladislav Vančura.
Većina filmova koje je snimio ovaj poznati sineast su remek-dela svog žanra, to jest - komedije. Upečatljiv u svemu što radi – da li je to zanimljiva fabula ili likovi – kod Mencla nema tzv.“praznog hoda“, nema promašaja. Lako se prilagodio i novim (kompjuterskim) filmskim tehnologijama na jedan izrazito humani način. Naime, svaki specijalni efekat u svojim filmovima on ne koristi zarad neke spektakularnosti same po sebi, kao što je mahom slučaj u gomili američkih filmova novije vrste, već kao pojačavanje karaktera (lika) koji vodi... To se naročito ogleda u poslednjem filmu ovog kratkog preseka njegovog, inače, prebogatog opusa. Reč je o filmu „Služio sam engleskog kralja“. Ergo, kompjuterske animacije koje se ovde povremeno vide imaju funkciju jednog fantastičnog dočaravanja ljudskih pohlepa, žudnji i životnog uspeha ili, pak, neuspeha.
Jirži Mencl je svojevrsni književnik filmskih dela.

Program revije:

Utorak, 07. Jul

Strogo kontrolisani vozovi, 1966.


Sreda, 08. jul
Selo moje malo, 1985.


Četvrtak, 09. jul
Kraj dobrih dana,1989.


Petak, 10. jul
Služio sam engleskog kralja, 2006.

SVE PROJEKCIJE SU OD 20.00 ČASOVA

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Revija filmova Jiržija Mencla
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar