Kulturni Centar Vršac

Izložba instalacija Ane Parežanin

Objavljeno u: Izložbe
Četvrtak, 31 Avgust 2017 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 31 Avgust 2017
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Dom vojske

U četvrtak, 31. avgusta, u 19h, u galeriji Doma vojske biće otvorena izložba instalacija Ane Parežanin „Ostrva identiteta“.

„Ostrva identiteta“
Koja je ključna referentna tačka za istraživanja umetničkog rada Ane Parežanin. Da li je treba tražiti u školovanju na odseku za zidno slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu ili postdimplomskim specijalističkim studijama na Likovnoj akademiji u Atini, ili su moguće tačke dalje i dublje, ili pak sasvim blizu? Ili ih uopšte ne tražiti kada je u pitanju njeno slikarstvo, jer ponekad takva istraživanja dodiruju polja istraživanja duše, psihe, ličnosti same po sebi i njenog identiteta.
U svakom slučaju, tema kojom se slikarka bavila na specijalističkim studijama u Grčkoj započeta je postupkom skraćenih nacrta anatomija žene. Kako ona sama naglašava kroz crtež ju je vodila nasumičnost u posmatranju anatomije žene, koju je prikazivala kombinacijom linije, fleke, površine i forme bez detaljnijeg opisa, odnosno njena interesovanja fokusirana su na unutrašnje zakone po kojima se slika ogradjuje i način kako se to dešava u okviru refleksije samih elemenata koji je čine. Pažljivo analizira sam protok boje i linije služeći se isključivo mogućnostima same ravni, poput nastajanja ručnog rada, a prema kojem slikarka neguje izuzetnu sklonost. Oblikuje nove ravni sa odrazom svega već poznatog, a koje su istovremeni nosači i obrasci odstupanja, težeći ostvarenju “sinteze vanvremenskog preseka unutar zakona ovovremenosti radi izdvajanja suštinskih odrednica bitnih za protok identiteta motiva”.
Za Anu Parežanin je figura, pejzaž i posebno mrtva priroda tek povod za stvaranje slike, samo su joj inspiracija od koje polazi da bi dokučila prirodu same slike i njenog toliko posebnog i tako zasebnog sveta. Ako bismo, u maniru kritičarskih diskursa, nastojali da označimo njeno slikarstvo onda bismo mogli, istina sa zadrškom, da upotrebimo termin asocijativni realizam, Ipak, ne postoji nikakva realistička zapitanost u njenom slikarstvu, kroz koje je duboko provučena misao nadrealizma i imperativ rasformiranja likovnih elemenata poput linije i boje, do nasušne potrebe da im se takvima kakvi jesu iznađe karakter koji suštinski nose. Ako bismo se smelo pozvali na odrednicu asocijativni pejzaž, koju je još tokom šezdesetih godina prošlog veka slikar, likovni kritičar, istoričar umetnosti i nadasve profesor Aleksa Čelebonović namenio ostvarenjima grupe tadašnjih slikara, koji su iz pejzažnih slika veoma oprezno zakoračili na put apstrakcije, onda bismo za slikarstvo Ane Parežanin uveli i odrednicu asocijativna mrtva priroda. Jer, svejedno je koja se odrednica koristi za njene slike, odnosno njen pejzaž ili mrtva priroda - sve-jedno je („Grčka”, slika na dasci, 200x200).
Kada govorimo o slikarstvu Ane Parežanin, govorimo o monumentalnom slikarstvu, pa čak i kad je rad malih dimenzija. Ona svaki svoj pojedinačan rad smatra završenim tek kada postigne ekspresiju linije nekontrolisanog momenta do krajnje granice njene podnošljivosti. Razlikuje nametljivost od navalentnosti u izrazu: navalentnost kao izraz same linije i boje i njihovo održanje kao takvih, dok linija i boja koje se nameću isključuju jedna drugu. Zato njeni radovi teže navalentnosti, kao izraz trenutne ekspresije i nemogućnosti da se suzbije istinski impuls (jaki kontrasti, uzarenost boje, zadrtost linije, drečavost i naporna svetla). Radi sa materijalima koje po sastavu može da nateže u linearno uredjene celine. Crta i skalpelom, kanapima, smrskanim pastelima, susenim komadima drveta, papirom, kartonom, peskom, kamenjem, a olovku koristi retko.
Tema izložbe „Ostrva identiteta“ je žena, predstavljena kroz šest radova, od kojih su tri slike iz ciklusa „Utonuća“ svojevrsni uvod i objašnjenje za tri centralna rada – „Ostrva identiteta“. Tehnologija izrade ovih centalnih slika, koje reprezentuju isturene delove ženskog tela (grudi, guza, pubis) a spakovani su u tri crna kofera (ili raspakovani), zahteva posebnu pažnju.
Na ravnoj, čvrstoj podlozi (drvena daska) slikarka odredjuje prostor na koji smešta zasebno vajane strukture. Za samu masu strukture najčešće koristi tablu stiropora pažljivo nožem obradjenu do željene mase, da bi zatim sjedinila dasku i istruganu masu. Potom sredstvom za popunu zidnih površina, kao pri gradjenju reljefa, postupno pristupa izradi služeći se špahtlama, rukama i nožem. Tek kada masu dovede do unapred razrađene ideje, počinje da uz pomoć gaza fiksira sada već kompaktan prostor daske i mase. U sledećoj fazi, objedinjen komad zateže pod preparirano platno sa svih strana pri čemu kao vezivo koristi lepak na vodenoj bazi kako ne bi došlo do izjedanja i osipanja same boje. U završnoj fazi, pristupa slikanju celokupne mase, a koristi isključivo monohromatski ton. Na kraju, sve smešta u kofere koji su izrađeni po slikarkinom nacrtu. Upravo ovim postupkom, sveukupna slika ima više vizura, odnosno može se posmatrati kao crna zatvorena kutija, kao slikani reljef u ograničenom prostoru pri otvaranju kofera, a može biti i oslobodjena u prostoru kao zasebna celina bez okvira i podloge. Kako god, smeštanjem u kofere (mogle su biti i kutije) na najčistiji mogući način postignut je doživljaj prostora kroz koje prolazimo i na zemlji i iza stvarnog života, doživljaj sveukupnog putovanja. Kao odbrana čiste vrednosti duha, može nam se učiniti surovo iskreno i ogoljeno, a istinito jeste sve do naših sopstvenih granica ispred kojih i koliko smo u mogućnosti da prihvatimo.

mr Dragica S. Jovanović, istoričar umetnosti

Ana Parežanin
Rođena u Beogradu 26. maja 1977. godine
obrazovanje
Univerzitet umetnosti u Beogradu
Fakultet primenjenih umetnosti FPU
odsek zidnog slikarstva
diplomirala 2006. u klasi profesora Miroslava Lazovića
Likovna akademija u Atini ΑΣΚΤ
postdiplomske specijalističke studije 2008.-2011.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar