Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Promocija zbirke pesama „Skroz autentičan“

Subota, 26 Juni 2021 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Subota, 26 Juni 2021
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Dom vojske

U Domu vojske, 26.juna 2021.godina, od 19 časova, biće predstavljena zbirka pesama "Skroz autentičan", pesnika mlađe generacije, Vojislava Tonića.

Poslednjih godina, na književnoj sceni u Srbiji, pojavila se generacija pesnika koji dokazuju da je poezija teren gde se I dan danas lome glavna koplja oko slobode stvaralaštva, one koja je vezana za duhovni život našeg naroda.
Zahvaljujući njima, poezija je u našoj književnosti uspela da zadrži status velikog i značajnog književnog roda. Da je naš narod izuzetno talentovan, pokazuje još jedna zbirka pesama, mladog Vojislava Tonića, pod nazivom „Skroz autentičan“.
Od nepristrasnog dijagnostičara on postaje sudija I ideolog, svesno angažovan I progresivno opredeljen.Poezija situacije i „prizora“ pretvorena je u refleksivnu, urbanu liriku, koja je bitno obeležje Tonićeve prve zbirke.
Njegova poezija predstavlja uzbudljivo, umetnički istinito svedočanstvo odnosa između nagona i intelekta.Pri tom, njegova pesma je i pitanje i odgovor.I iskaz i opravdanje iskaza.On u autonomiji pesme (koja je na jednom planudoživljaj, a na drugom saznavanje sveta) saopštava svet ali ga istovremeno i objašnjava, objašnjvajući svoje poreklo i sebe.Na svoj autentičan način.Ono što je najbitnije jeste da već sa svojom prvom zbirkom pesama, naš mladi pesnik, Vojislav Tonić, za svoju poeziju oslonac nalazi u urbanoj, intelektualnoj govornoj konstrukciji, u rečničkom fondu savremenog grada.Zato ćete u njegovoj poeziji osetitit nagonsku i afektivnu vezanost za čulni, brutalni, pa i groteksni, „humorni“ aspect stvari, i osudu.

O knjizi:
Verica Sekiroska, urednica Književne omladine Srbije

 

Vi ste ovde: Home Tribine, predavanja, promocije Promocija zbirke pesama „Skroz autentičan“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar