Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba crteža Vladislave Mrčela - Dok sam tu

Objavljeno u: Izložbe
Utorak, 24 Avgust 2021 21:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 24 Avgust 2021
  • Vreme: 21:00
  • Mesto: Dom vojske

U okviru manifestacije Vršačko kulturno leto 2021., 24. avgusta u 21 čas, u galerijskom prostoru Doma vojske, vršačkoj publici će se serijom crteža pod nazivom "Dok sam tu" predstaviti mlada autorka Vladislava Mrčela.

 

VladislavaMrcela-DokSamTu-14

 

 

O AUTORKI

Vladislava Mrčela, rodjena u Vršcu. Završila gimnaziju "Borislav Petrov Braca" u Vršcu, da bi potom upisala studije novinarstva i medijske produkcije na Fakultetu za Medije i Komunikacije gde je trenutno apsolvent. Ovo je ujedno i prva samostalna izložba kao i prvi projekat u okviru manifestacije Vršačko kulturno leto. Slikanjem i stvaranjem se bavi kao vidom samoterapije. 

 

O IZLOŽI - DOK SAM TU

Lozinke i tokeni Vladislave Mrčele kroz opus "Dok sam tu"

 

Etimologija pojma SIMBOL upućuje na grčku reč σύμβολον, čiji je bukvalni prevod token ili lozinka.Prema definiciji simbol je sredstvo složene komunikacije koji može nositi višeslojnost. Upravo se u odabiru takvog jezika krije namera Vladislave Mrčele da, naizgled jednostavnim impulsima stimuliše otključavanje onih nivoa svesti koji su uglavnom u dubokoj senci - zapećku ovovremenog.

Naslov crtačkog opusa Vladislave Mrčele Dok sam tu upućuje na bezvremeno i jedino autentično egzistencijalno pitanje koje kroz introspekciju sebi postavljamo - šta mogu da učinim u tom oročenom vremenskom periodu svog postojanja. Vladislava Mrčela u pomenutom crtačkom ciklusu odgovor daje putem niza objekata/lozinki uronjenih u meku plavičastu svetlost.

Njen crtački jezik koristi objekte/lozinke stimulišući kod posmatrača trenutke koji najčešće izmiču negde na periferiji sećanja. Te simbole/lozinke ona izvlači iz plavičaste izmaglice izbacujući ih u prvi plan koristeći prevashodno tvrdu crtačku plastiku, a potom i snažne crvene valere. Na nekim radovima se događa da objekat/lozinka ostavlja nežnu senku na plavoj podlozi i tako gradi psihološku vezu sa stvarnošću, odnosno odaje utisak prisustva u vremenu i prostoru, dok se na nekim radovima takva veza gubi i na njima je jači osećaj bezvremlja te univerzalnosti onoga što objekat simboliše.

Vladislava hrabro odbija da analizira kompoziciju, odnosno svesno koristi simetrično postavljen objekat u sam centar formata - centar svesti. Takođe, odlučno ignoriše planove i bavi se minucioznim islikavanjem jednog jedinog objekta - simbola do neshvatljivih detalja. Posebno se takva posvećenost uočava u nekoliko minijatura poput ljuljaške, igle... Njen Magritovski crtež i prisustvo nadrealnog u motivima daje odličan oslonac koji direktno, introspekcijski i bez prevoda korespondira sa posmatračem. Linija je jaka, sigurna i neprekinuto vođena, posebno vidljiva na figuri psa svevidećeg. Još značajnije je odlučno sproveden likovni jezik kroz svih tridesetak radova koji variraju u tri formata manjih dimenzija. Ono što će biti veliki izazov za autorku je dalje razvijanje vrlo autentičnog likovnog jezika kao i izazovi većih formata i drugih likovnih tehnika.

U ovom trenutku možemo zaključiti da je crtež Vladislave Mrčele progovorio vrlo odmerenim, osobenim i autentičnim jezikom koji najdirektnije korespondira sa posmatračem gradeći gotovo trenutni utisak. Ovako visoko postavljena lestvica za prvu samostalnu autorsku izložbu ostavlja brisan prostor ispunjen iznenađenjima.

Jelena Gorički ELKA
multimedijalna umetnica

 

Vi ste ovde: Home Galerija Izložbe Izložba crteža Vladislave Mrčela - Dok sam tu
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar