Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Drugi dan SLOBODNE ZONE igra "Najlepši dečak na svetu"

Objavljeno u: Filmske projekcije
Sreda, 08 Juni 2022 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 08 Juni 2022
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Letnji bioskop Doma vojske

Druge večeri filmskog festivala SLOBODNA ZONA publika će moći da isprati ostvarenje Kristine Lindstorm "Najlepši dečak na svetu". Projekcija počinje u 19:00, u Letnjem bioskopu Doma vojske.

 

SINOPSIS


Tokom svetske premijere filma Smrt u Veneciji na Filmskom festivalu u Kanu 1971. godine, briljantni italijanski režiser Lukino Viskonti je svog glumca, tinejdžera koji igra Tađa, proglasio najlepšim dečakom na svetu. Kada je ovo izgovorio, nije ni pomišljao da će time baciti senku na život mladog glumca Bjorna Andresena koji tumači ulogu. Ta senka se nad njim nadvija i sada, 50 godina kasnije. Andresen je sa 15 godina preko noći izašao iz anonimnosti i bio odabran da glumi tinejdžera iz Poljske, Tađa u koga se zaljubljuje glavni junak filma Fon Ašenbah. Ovaj film na očaravajući način razvija priču o prošlosti i životu Bjorna Andresena dodajući upravo onu magiju sadržanu i u originalnom delu Tomasa Mana.

O REDITELJIMA


Kristina Lindstrom je filmska rediteljka, novinarka i autorka. Režirala je priznate dokumentarne filmove, uključujući Astrid Lindgren (2014), Palme (Mod Nikander, 2012), za koje je dva puta nagrađena švedskom Zlatnom bubom, Čudo od dečaka (2003), Era – Pank u tri dela (2017) i Tišina (Kristijan Petri , 2020). Među autorskim radovima, njena trilogija o švedskoj istoriji iz perspektive mlade devojke postaje dugogodišnji nacionalni uspeh. Lindstrom je radila kao šef kulturnog i dokumentarnog programa u javnom servisu SVT, gde je razvila neke od najpoznatijih programskih formata i dokumentarnih kanala. Između ostalog, Lindstrom je nagrađena nagradom Line, švedskom televizijskom nagradom Kristal, Stokholmskom nagradom za kulturu i nagradom Ikaros.

Kristijan Petri je filmski reditelj, pisac i novinar u oblasti kulture sa izrazito ličnim pečatom koji nadilazi žanr i formu. Dva Petrijeva kratka filma, Bilo jednom i Pukotina, izabrani su za takmičarski program Nedelja kritike u Kanu 1991. i 1992. godine. Njegov prvi igrani film Između leta (1995) nagrađen je nagradom Zlatna buba i nominovan za Zlatni globus i za najbolji film na dodeli Evropskih filmskih nagrada. Takođe je izabran za prestižni Directors’ Fortnight u Kanu. Mnogi njegovi filmovi, uključujući Bunar (2005), Detalji (2003) i Buka Tokija (2002) kritički su priznati, nominovani i dobili su brojne nacionalne i međunarodne nagrade. Njegov poslednji film je L136 (2018) o dramskoj produkciji mitskog filma Ingmara Bergmana Zimsko svetlo.

 

FESTIVALI I NAGRADE


Sundance Film Festival 2021
Cleveland International Film Festival 2021

 

OPIS


Najlepši dečak na svetu (dok.)
Reditelji: Kristina Lindström, Kristian Petri
Zemlja: Švedska
Godina: 2021.
Trajanje: 93’
Jezik: engleski, francuski, italijanski, japanski, švedski
Uloge: Annike Andresen, Björn Andrésen, Silva Filmer
Produkcija: Mantaray Film

Medije

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar