Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

„Obojena svetlost“ Izložba o vitražima Mikše Rota

Objavljeno u: Izložbe
Utorak, 13 Juli 2021 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 13 Juli 2021
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Dom vojske

Nastavljajući saradnju sa Ambasadom Republike Mađarske u Beogradu i Collegium Hungaricumom, kao i Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam, u Domu vojske, od 13. – 22. jula 2021 od 19 sati, biće otvorena izložba „Obojena svetlost“ Izložba o vitražima Mikše Rota. Izložbu možete posetiti ,radnim danima, od 10 – 12 sati i od 18 – 21 sati,
subota i nedelja, od 18 – 21 sati.

 

„Ne postoji ni jedna druga dekorativna umetnost koja bi nam tako zarobila dušu kao što je oslikano staklo, jer svetlost koja prolazi kroz oslikano staklo sama je obojena sunčeva svetlost ...“

Mikša Rot

Obojena svetlost

Mikša Rot (26. decembar 1865 - 14. jun 1944) bio je osnivač najpoznatije i najplodnije mađarske radionice vitražnih prozora i mozaika. Generacijama se njegova porodica bavila staklom, pa je i on počeo da uči zanat u očevoj staklarskoj radionici. Za vreme studentskih godina je u Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj izučavao srednjovekovne vitraže koji su mu kasnije bili inspiracija.

Radionica Mikše Rota je osnovana 1885. godine. Zahvaljujući velikoj potražnji u građevinarstvu za vreme od Austrougarske monarhije radionica je dobila velike porudžbine. Dekoracija administrativnih zgrada i crkava, sinagoga, izložbenih sala, kupatila, kafana, privatnih kuća i stanova izrađena je njegovim ili rukama njegovih kolega. Njihova dela mogu da se vide širom teritorije Austougarske monarhije, uključujući ukrase budimpeštanskog Parlamenta, Muzičke akademije, Grešem palate i Mađarske nacionalne banke.

Iz Rotove radionice potiču i prozori svečane većnice u subotičkoj Gradskoj kući, na kojima su prikazane istorijske ličnosti, kao i vitraži koji ukrašavaju subotičku sinagogu.

Rotova radionica radila je sa najznačajnijim arhitektima i slikarima tog doba. Porudžbine su stizale i iz inostranstva, poznata su dela kao što je staklena tavanica Meksičkog nacionalnog pozorišta koju je dizajnirao Geza Maroti, a dela Rotove radionice mogu se naći i u holandskoj Kraljevskoj palati u Hagu, u jednoj monumentalnoj crkvi u Oslu ili u Palati kulture u današnjem rumunskom gradu Targu Mureš. Karijera, bogata uspehom i priznanjima, tragično se preokrenula izbijanjem Drugog svetskog rata: nakon objavljivanja tzv. jevrejskog zakona 1939. godine Mikša Rot je bio prinuđen da zatvori svoju radionicu. Umro je 1944. godine.


„Nincs még egy olyan dekoratív művészet, amely oly mélységesen fogná meg a lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény…”

Róth Miksa


Megszínesített napfény

Róth Miksa (1865. december 26. - 1944. június 14.) a 19-20. század fordulóján megújuló üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Családja generációkon keresztül üvegmesterekből állt, Róth is apja üveges- műhelyében kezdte tanulni a mesterséget. Diákévei során Angliában, Franciaországban és Németországban is tanulmányozta az inspirációul szolgáló középkori üvegfestményeket.

1885-ben alapított műhelye az Osztrák-Magyar Monarchia nagy építkezéseknek köszönhetően számos megrendelést kapott. Gazdasági és közigazgatás funkciót betöltő épületek, templomok, zsinagógák, kiállítási termek, fürdők, kávéházak, valamint magánházak és bérpaloták díszítése készült ő és munkatársai kezei között.

Kiemelkedő munkái közé tartoznak többek közt az budapesti Országház, a Zeneakadémia, a Gresham palota, a Magyar Nemzeti Bank díszítései. A szabadkai városháza tanácstermének magyar történelmi alakjait ábrázoló ablakai és a szabadkai zsinagógát díszítő vitrázsok is Róth műhelyéből származnak.

Róth műhelye a kor legjelentősebb építészeivel és festőivel dolgozott együtt. Külföldi megrendeléseket is teljesítettek: ott készült például a mexikói Nemzeti Színház Maróti Géza tervezte üvegmennyezete, de a hágai holland királyi palotában, Oslo legnagyobb templomában és a marosvásárhelyi Kultúrpalotában is megtalálhatók műveik.

A sikerekben, elismerésekben gazdag életpálya a második világháború kitörésével tragikus fordulatot vett: az 1939-es zsidótörvény megjelenése után bezárta műhelyét. 1944-ben, otthonában halt meg.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar