Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba "Utkana nit" - Isidora Ivanović i Maja Đurović

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 23 April 2021 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 23 April 2021
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Galerija Doma vojske

Savremena Galerija Kulturni centar Vršac (Dom vojske) predstavlja Vam izložbu "Utkana nit", autorki Isidore Ivanović i Maje Đurović. Izložba traje od 23.4.21. do 11.05.21.

Savremena Galerija Kulturnog centra Vršac predstavlja izložbu slika Isidore Ivanović i crteža Maje Đurović. Njihov susret predočava nam pogled na svet generacijski bliskih slikarki koje su tretmanom i stilom ostale autentične i različite. Obe umetnice se bave istraživanjem moralnih, društvenih i emotivnih vrednosti koje su uspostavljane kroz istoriju naše civilizacije. Norme, pravila i slobode su građene hiljadama godina i čine okosnicu ljudskog bića i društva. Poslednje decenije su dovele do negiranja, odbacivanja i zaboravljanja nasleđa koje nas definiše i do lutanja kako pojedinca tako i čitavog društva. Vraćajući se tim principima, tragajući za njima i otkrivajući njihov značaj i neophodnost Isidora Ivanović i Maja Đurović svoja saznanja i doživljaje prenose u umetnička ostvarenja. To je njihova zajednička nit čijim preplitanjem stavaraju širu sliku estetike, emocija, svesti i lepote sveta u kojem živimo i na taj način potiru izgubljenost i zaborav, stavljaju fokus na suštinske i neprikosnovene vrednosti koje daju smisao i omogućavaju napredak. Lepota u njihovim delima ima dublje kontemplativno značenje u koje su utkani filozofski principi i razmišljanja dveju umetnica.

“Isidora Ivanović i Maja Đurović su vrsni slikari koji u svoja likovna ostvarenja unose intenzivne misli i osećanja i tako nas podsećaju na uspomene i suštinu svakog od nas i ukazuju na važnost nasleđa, kako ličnog tako i kolektivnog, u očuvanju i pronalaženju smisla u sadašnjem vremenu. Lepota koja izbija s njihovih dela obuzima posmatrača, pruža odgovore i daje nadu. Nitima svojih misli one tkaju radove, a njihovim preplitanjem nastaje kompleksan umetnički doživljaj i slika sveta u kom živimo.” (Slavica Obradinović, istoričar umetnosti iz teksta kataloga)

Isidora Ivanović (Beograd, 1983) je diplomirala i magistrirala 2004. godine na Akademiji Likovnih umetnosti u Moskvi u klasi profesora V. N. Teljina, odsek slikarstvo. Samostalno izlagala na više samostalnih I grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2010. godine, kao osnivač Umetničkog udruženja „DivArt“, ostvaruje brojne umetničke projekte i vodi „Malu školu umetnosti DivArt“, za decu predškolskog i školskog uzrasta. Član je SOHO BG grupe. Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Americi, Švajcarskoj,Gruziji, Rusiji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji. Dobitnik je posebne Gramate za doprinos srpskoj umetnosti „Boje Srbije“, Moskva, Rusija, 2013. godine. Dobitnik je posebnog priznanja za zasluge na Art Fest & Doral, Miami, Florida, SAD, 2012. godine. Dobitnik je posebnog priznanja za doprinos umetnosti Carlos Albizu University, Miami, Florida, SAD, 2012. godine. Dobitnik je nagrade Ruske Akademije Umetnosti 2008. godine. Odlikovana je 2007. godine Ordenom II reda Kantakuzine Katarine Branković za zasluge Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Mitropoliji Zagrebačko-Ljubljanskoj (2005-2007 god. sa grupom ruskih slikara živopiše Srpsku pravoslavnu crkvu – Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.) Član je ULUS-a od i ULPUDS-a..... Živi i radi u Beogradu.

Maja Đurović (Beograd, 1977) Fakultet likovih umentnosti upisala 2002. na Cetinju, a diplomirala 2008.diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Biljane Vuković. Član je ULUS-a od 2009. Izlgala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i regionu. Njeni radovi se nalaze u više privatnih kolekcija kolekcija u zemlji i inostranstvu.

1 Isidora Ivanovic Otkrij svoje lice rapidograf na papiru 100x70cm 2020web

 

O IZLOŽBI 

 

Utkana nit
Isidora Ivanović i Maja Đurović

 

Susret Isidore Ivanović i Maje Đurović predočava nam pogled na svet generacijski bliskih slikarki koje su tretmanom i stilom ostale autentične i različite. Obe umetnice se bave istraživanjem moralnih, društvenih i emotivnih vrednosti koje su uspostavljane kroz istoriju naše civilizacije. Norme, pravila i slobode su građene hiljadama godina i čine okosnicu ljudskog bića i društva. Poslednje decenije su dovele do negiranja, odbacivanja i zaboravljanja nasleđa koje nas definiše i do lutanja kako pojedinca tako i čitavog društva. Vraćajući se tim principima, tragajući za njima i otkrivajući njihov značaj i neophodnost Isidora Ivanović i Maja Đurović svoja saznanja i doživljaje prenose u umetnička ostvarenja. To je njihova zajednička nit čijim preplitanjem stavaraju širu sliku estetike, emocija, svesti i lepote sveta u kojem živimo i na taj način potiru izgubljenost i zaborav, stavljaju fokus na suštinske i neprikosnovene vrednosti koje daju smisao i omogućavaju napredak. Lepota u njihovim delima ima dublje kontemplativno značenje u koje su utkani filozofski principi i razmišljanja dveju umetnica.

 

Isidora Ivanović je usredsređena na dodir i komunikaciju dodirom. Ona evocira uspomene i podstiče posmatrača da se zapita o svom početku, životnom putu, otuđenju koje se na njemu desilo i povratku iskonskom u emotivnom smislu. Isidora kroz niti tka sliku spoznavanja samog sebe i ukazuje na važnost međuljudskih odnosa. Kroz detalj – dodir majke i deteta – tumači svet oko nas i postavlja ga kao glavni motiv svojih slika. Šake i prsti deteta i majke nežno se dodiruju i prepliću ističući tananost i moć dodira. Studijom trenutka ona predočava nežnost, snagu, ljubav i iznosi kosmološku priču protkanu dubokim mislima.
Dodirom dete započinje spoznaju sveta u majčinom stomaku. Tako se formiraju otisci prstiju dajući svakom čoveku njegovo prvo lično, autentično i neponovljivo obeležje. Taj otisak prsta koji nas čini jedinstvenim sem fizičkih svojstava nosi i emotivnu kompleksnost svakog pojedinca. Sledeća faza razvoja je pogled koji Isidora Ivanović akcentuje skrivanjem lica. Pogled je ogledalo duše, nije zakamufliran osmehom i mimikom kojom počinjemo vešto da vladamo kako bismo ostavili utisak sreće i ispunjenosti. Skrivanje donjeg dela lica postaje veoma aktuelno u novonastalim okolnostima u kojima smo prinuđeni da nosimo maske. Kroz Isidorine slike postajemo svesni da te maske ne skrivaju, već naprotiv otkrivaju i daju pravi uvid u ljudsku dušu i misli pojedinca. Vrsni poznavalac anatomije koji je detaljno izučavao psihologiju čoveka, Isidora Ivanović je iznedrila složene studije s portretskim karakteristikama. Akcenat je i ovde na detalju – očima – koji je intenziviran amorfnom pozadinom svedenog kolorita.

 

Maja Đurović u ciklusu Sećanje istražuje realne uspomene i imaginaciju koja je protkana fragmentima iz detinjstva. Tako nastaju crteži s nadrealnom atmosferom koja podsećaju na snove. Umetnica se bavi sopstvenim sećanjima i uspomenama bližnjih u koja upliće osećanja, verovanja i nadanja. Razotkriva intimni svet skriven duboko u svakom od nas koji postoji od najranijeg detinjstva. Iako ih vreme menje a život stavlja u drugi plan, ti trenuci ostaju zauvek duboko u nama i tinjaju i usmeravaju sve naše buduće odluke. Maja Đurović se ovom prilikom opredelila za monohromatsku paletu kojom gradi portrete i figure. Akteri njenih crteža smešteni su u svedene, zamišljene predele. U centru pažnje su emotivna stanja kojima oslikava svet samoće, tuge, nadanja. Ciklus Sećanja je beleška о prošlosti pomoću koje pronalazimo sebe u sadašnjosti.

 

Isidora Ivanović i Maja Đurović su vrsni slikari koji u svoja likovna ostvarenja unose intenzivne misli i osećanja i tako nas podsećaju na uspomene i suštinu svakog od nas i ukazuju na važnost nasleđa, kako ličnog tako i kolektivnog, u očuvanju i pronalaženju smisla u sadašnjem vremenu. Lepota koja izbija s njihovih dela obuzima posmatrača, pruža odgovore i daje nadu. Nitima svojih misli one tkaju radove, a njihovim preplitanjem nastaje kompleksan umetnički doživljaj i slika sveta u kom živimo.

 

Slavica Obradinović, istoričar umetnosti

 

 

 

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar