Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Forme kao prostori (za) razmišljanja - 3D postavka Milana Nešića

Objavljeno u: Izložbe
Ponedeljak, 05 April 2021 11:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 05 April 2021
  • Vreme: 11:00
  • Mesto: 3D galerija

Od ponedeljka, 5. aprila 2021. godine, od 11:00, na platformi KUNSTMATRIX u 3D galeriji SAVREMENA KC-a Vršac, moći će da se pogleda nova postavka pod nazivom "Forme kao prostori (za) razmišljanja" autora Milana Nešića.

 

Forme kao prostori (za) razmišljanja


Još od trenutka kad je početkom prošlog veka (1913) Dišan konceptualizovao praksu uvođenja predmeta (iz) svakodnevne upotrebe u korpus/kontekst umetnosti ― diskusije na temu odnosa između (svakodnevnih) predmeta sa jedne, odnosno tela/dela sa druge strane, nimalo ne gube na svojoj aktuelnosti. Među poglavljima te ― uvek aktuelne i nikad do kraja ispričane priče ― nalazi se i slikarski opus Milana Nešića, koji prisustvo materije (materijala) na crtežima i platnima koje radi uvodi već sa svojim ranim, studentskim radovima.
Sam Nešić svoja platna radije naziva radovima nego slikama (Namerno se ograđujem od reči “slikarstvo” jer smatram da sam malo toga “naslikao”), na ovaj način naglašavajući upravo manuelni momenat, tačnije niz momenata koji podrazumevaju kombinovanje, apliciranje, lepljenje, kolažiranje,..., koji njegove slike približava kategoriji trodimenzionalnih (vizuelnih) objekata. Locirane u međuprostoru između slika i radova, ali i između slike i slikarstva ― Nešićeve vizuelne strukture, mentalne i fizičke/fizikalne propozicije i vežbe, ili, jednostavno rečeno, slike-objekti u formi vizuelnog dnevnika svedoče upravo o umetnikovoj (umetničkoj) svakodnevici kao dominantnoj "temi" i karakteristici ove umetnosti. Dnevnički karakter ovih slika-znakova akcentovan je činjenicom da na većini radova Nešić ispisuje i datume njihovog nastanka. Pri tom on ne prikazuje (još manje opisuje) svakodnevicu ― već istu, najpreciznije rečeno, registruje. Na ovaj način (trajno) memorisani, datumi nastanka Nešićevih slika prevazilaze sami sebe ― istovremeno funkcionišući kao njihovi naslovi ali, podjednako, i kao intimni dnevnički zapisi.
Opredeljujući se za strategiju malih pomaka, opus Milana Nešića predstavlja kontinuirano kretanje i stalno nadograđivanje (gomilanje, svođenje, pročišćavanje, akumuliranje, ...) stilskog (formalnog) obrasca koji je ovom slikaru već obezbedio široku prepoznatljivost što samo po sebi uopšte nije mali domet.

Nebojša Milenković

 

O autoru

Milan Nešić

Rođen 1976. godine u Sremskoj Mitrovici.

Upisao Fakultet likovnih umetnosti u Prištini 1997. godine. Diplomirao na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jovana Rakidžića 2003. godine.

Završio Master studije na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu 2015.

Izlagao samostalno na 25 izložbi I učestvovao na preko 60 grupnih izložbi u zemlji I inostranstvu.

Dobitnik godišnje nagrade Akademije umetnosti Novi Sad za slikarstvo 2003. godine I nagrade “Perspektivni” kao najbolji mladi stvaralac u kategoriji slikarstvo “Art Klinike” 2003. godine.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar