Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba crteža Nenada Marića „Zemlja nije moj dom“

Objavljeno u: Izložbe
Četvrtak, 12 Septembar 2019 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 12 Septembar 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Dom vojske

Kulturni centar Vršac u saradnji sa Domom omladine Beograda predstavlja izložbu crteža Nenada Marića „Zemlja nije moj dom“.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 12. septembra u 19h u galeriji Doma vojske, a moći će da se pogleda do 22. septembra u radno vreme galerije.

 

Zemlja nije moj dom1

 

O izložbi:


Izložba crteža Nenada Marića „Zemlja nije moj dom“, na ekspresivan način predstavilja stav umetnika o socio-političkim pitanjima današnjice. Autor kroz ličnu estetiku konstruiše narativ koji indirektno ukazuje na percepciju pojedinca unutar društvanog konteksta i na taj način dekodira vrednosti svakodnevice. Kroz liniju i formu, serija crteža objektivizuje istaknute protagoniste, koji predstavljaju karakteristične simulakrume današnjice.
Polazeći od pitanja savremenog čoveka koji (ko)egzistira na granicama apsurda savremenog društva i koncipirajući svopstveni smisao kroz preispitivanje društvene recepcije, izložba istražuje i njegovo pozicioniranje unutar društvenih normativa i shema. Konkretizujući smisao diskurzivnog razmatranja bivanja „na margini“, autor kroz modernistički pristup ističe političko nesvestan i destruktivan odnos nužnosti i realnosti, idelogije i emancipacije...Na taj način ontološki pristupa sopstvenom izražavanju kroz komplementarnost vizuelnog narativa.
Kroz pesme poput „Moj Avatar“, „Stoj kolega“, „Nizbrdo pravo“ i „Deda Mraz je švorc“, umetnik kroz svoj alterego Kralj Čačka ističe nelogičnosti izneštenih vrednosti u društvu, dok kroz „Zemlja Snova“, „Spusti Svetlost na Put“ i „Mama kupi mi propeler“ romantizuje poziciju tih vrednosti unutar lične percepcije realnosti. Sličan koncept sačinjava i vizuelni aspekt prikaza estetike umetnika na izložbi crteža „Zemlja nije moj dom“. Autocitatnost bi na ovaj način predstavila stav i izraz autora, koji bi kroz likovni sadržaj vizuelno preveo elemente muzičke prakse u visoku (likovnu) umetnost.

 

03a

 

Biografija:


Nenad Marić rođen je u Čačku 1979. godine. Diplomirao je slikarstvo 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2001. godine se bavi kantautorskim radom a od 2004. godine se u javnosti pojavljuje pod pseudonimom Kralj Čačka. Do sada je imao tri samostalne izložbe:
- izložba crteža 2006. godine u DKSG u Beogradu,
- izložba akvarela 2011. godine u galeriji A u Beogradu.
- izložba crteža Zemlja nije moj dom 2019. godine u Galeriji Doma omladine Beograda.
Učestvovao je na više kolektivnih izložbi.
Krajem 2016. godine u okviru izdavačke kuće Lom objavio je zbirku poezije Na margini, u kojoj su se našle pesme, crteži i muzika, a zatim i debitantski album Zemlja Snova, kao zajedničko izdanje Odličnog Hrčka i Pop Depresije. Krajem 2018. godine objavio je svoj drugi album Spusti svetlost na put. Živi i radi u Beogradu.

 

02a

Vi ste ovde: Home Udruženja Izložbe Izložba crteža Nenada Marića „Zemlja nije moj dom“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar