Kulturni Centar Vršac

Slajd03
Slajd13
Slajd30
Slide11
Slide12

KUD „Petefi Šandor“-Vršac

Objavljeno u: Udruženja
Sreda, 06 Mart 2013 13:03

Dodatne informacije

  • Naziv udruženja: KUD „Petefi Šandor“ Vršac
  • Kontakt osoba: Šandor Vit
  • Adresa: Dvorska 15
  • Mobilni telefon: 064/134-63-52, 062/335-550
  • e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

KUD „Petefi Šandor“ osnovano je 1946.godine u Vršcu. Od samog početka postojanja najveći cilj društva je da očuva tradiciju i kulturu Mađara u Vršcu.


Društvo ima 100 aktivnih članova od čega tridesetoro dece koja redovno pohađaju negovanje maternjeg jezika kao jednu od sekcija društva. Osim te sekcije društvo u svom sastavu ima folklornu sekciju, grupu pevača i orkestar kao i dramsku sekciju i radionicu za izradu tradicionalnih ručnih radova. Pre dve godine osnovana je i sportska sekcija koja se bavi stonim tenisom. Zadatak svih sekcija je negovanje tradicije i razvijanje ljubavi prema narodnoj muzici i igri.
Folklorna grupa sa narodnim orkestrom i grupom pevača društva, redovno učestvuje na najvećoj manifestaciji vojvođanskih Mađara „Durindo“ i „Gyongyosboreta”, na opštinskoj smotri Vršca i na smotri Južnobanatskih kulturno umetničkih društava.
Godine 2006. društvu je pripala čast da organizuje najveću manifestaciju vojvođanskih Mađara u Vršcu. Bili su domaćini, a svake godine su i učesnici Mađarskih Božićnih običaja Južnog Banata, a takođe su učesnici međunarodnih smotri Božićnih igara u Mađarskoj.
Već 15 godina zaredom društvo organizuje manifestaciju „Dani Herceg Ferenca“ - prisećanje na velikog Vršačkog pisca, čije je delo bilo nominovano za Nobelovu nagradu za književnost. Tu manifestaciju prati izložba knjiga i slika i ona, uz veliku medijsku pažnju, okuplja brojne goste, književnike i glumce iz naše zemlje i inostranstva.
Opština Vršac podsredstvom KUD „Petefi Šandor“ ima potpisan međunarodni ugovor o saradnji sa gradovima Helvecija iz Mađarske i Zetin iz Slovačke, sa kojima društvo dugi niz godina uspešno sarađuje kroz organizaciju dečijeg letnjeg kampa.
Društvo je zabeležilo gostovanja u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i dobitnik je brojnih priznanja.

Vi ste ovde: Home Udruženja KUD „Petefi Šandor“-Vršac
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar