Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Mala škola filma Kulturnog centra Vršac

Petak, 03 Februar 2023 10:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 03 Februar 2023
  • Vreme: 10:00
  • Mesto: Kulturni centar Vršac

Mala škola filma pokrenuta je u cilju promovisanja filmske kulture i edukovanja nove publike.


Projekat (program) će se realizovati u periodu februar – decembar 2023. godine, kroz seriju tekstova – filmski kroki, na društvenim mrežama Kulturnog centra Vršac, kao i u vidu kraćeg predavanje pred cikluse filmova koji se realizuju u okviru redovnih aktivnosti Kulturnog centra Vršac.

 

Teme koje će se obrađivati su sledeće:

1. Mala istorija filma
2. Filmska azbuka (rečnik filma)
3. Filmski pravci
4. Filmski žanrovi
5. Filmska tehnika
6. Kadar u filmovima
7. Kako gledati film

 

„Uvertira“, piše Živojin Petrović

 

Cilj ove male škole ima višestruku, ali ne i pretencioznu funkciju. Elem, najpre da poduči, zatim usmeri, ali, u izvesnom smislu, i da zabavi, ako ništa drugo da zaintrigira svakog ko je prati makar u segmetnima.
Kroz Malu školu filma, gledaćemo da jezgrovito ali sadržajno provučemo sve značajke za neverovatnu, u početku, celuloidnu „kopiju stvarnosti“, te monohromatske lepotice, koja je niz godina bila nema, a posle „progovorila“. Svojom lepotom i grandioznošču, kasnije, mnoge eruditne ljude zadivila je, ali, u isti mah, i porazila, po onoj čuvenoj tvrdnji da, kad se rodila fotografija, neko je rekao: slikarstvo je umrlo. Pak, sa rađanjem (u tehničkom smislu) sve savršenije pokretne slike – dosta njih je pomislilo da je i – pozorište umrlo ili bar zamrlo. No, sve to ima svoju posebnu snagu, kao i posebnu ravan – te je praktično svaka od pometih umetnosti i te kako opstala. U to ime je i ovaj mini projekat Kulturnog centra Vršac – u slavu filmske umetnosti.
U Rečniku srpskog književnog jezika reč čarolija definisana je kao (ž) čaranje, vradžbina, opsena, čini... A reč čarolijski (-a, -o) koji pripada čarolijama, koji se odnosi na čarolije, koji potiče od čarolije. Prirodno se uz ove dve nadovezuje i jedna pomalo (uslovno) na izvestan način zvučnija. A to je reč magija ili magijski. Zamislite kakve se sve sintagme mogu vezati uz ove imenice i prideve! Ali, mi ćemo se zadržati na ČAROLIJI UMETNOSTI – odmah ću reći da će ovde biti jedno kratko ali, nadam se, ubedljivo slovo o čaroliji Filmske umetnosti.
Neko od kritičara još u prošlom veku primetio je da se „celuloidni art“ može tretirati kao tzv. instant umetnost, ali i kao amalgam mnogih drugih, što je odvajkada tačno. Film je ono ostvarenje – da li „težak“ ili „lak“ (gruba podela ovde je radi lakšeg sažimanja, a nijanse će tek uslediti u daljim tesktovima), jedna savršena ali uglavnom za gledaoca (površnog ili pažljivog, „dubokog“) suštinski pasivna tvorevina za oči. Konzumentu je dato sve „na dlanu“, za razliku, od primera radi, knjige, gde čovek čitajući mora sve sam da zamišlja… Mnogo godina unazad „celuloid“ je zbog takvih stavova bio potcenjen i smatran trećerazrednom zabavom. Početak sa nemim burleskama – to, realno, i nije bio neki visoki domet ni sadržaja, ni (neme) glume, više je podsećao na kakav proširen vic. Bilo je ljudi – ne samo sineasta – koji su ipak osetili BUDUĆI POTENCIJAL pokretnih slika posebno kad je filmska traka „skočila“ sa 16 na 24 slike u sekundi, možda je to bio i jedan od prelomnih trenutaka.
U narednom tekstu na našem sajtu krenućemo da se, i kao „arheolozi“ i kao edukatori, bavimo svim gore pomenutim temama u želji da pojasnimo određene filmske termine, da se stvori jedan drugi pogled u konzumiranju filmske umetnoci i svakako da se u ovaj program Kulturnog centra Vršac uključe novi ljubitelji filma.

 

Naslovna fotografija: Gerd Altmann on Pixabay

Vi ste ovde: Home Programi Tribine, predavanja, promocije Mala škola filma Kulturnog centra Vršac
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar