Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Jirži Mencl: OMAŽ JEDNOM OD NAJVEĆIH REŽISERA SVETA Film: „STROGO KONTROLISANI VOZOVI“

Objavljeno u: Filmske projekcije
Sreda, 30 Septembar 2020 20:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 30 Septembar 2020
  • Vreme: 20.00
  • Mesto: Bioskop KC-a

Povodom nedavne smrti velikog češkog reditelja Jiržija Menzela Kulturni centar Vršac organizuje projekciju filma "Strogo kontrolisani vozovi". Projekcija će biti održana 30. septembra 2020., od 20 časova u Bioskopu KC-a.

Podsećamo Vas da u bioskopu ne sme biti prisutno više od 30 osoba, kao i da je nošenje maske obavezno za vreme projekcije.

 

O režiseru

Jirži Menzel (1938 - 2020, Prag) bio je poznati češki filmski režiser, pozorišni reditelj, glumac i scenarista. Njegovi filmovi često kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnom kinematografijom. Neki od ovih filmova adaptirani su iz dela čeških pisaca kao što su Bohumil Hrabal i Vladislav Vančura. Jirži Mencl je bio svojevrsni književnik filmskih dela. 

O filmu

"Strogo kontrolisani vozovi" (Ostře sledované vlaky / Closely watched trains) je čehoslovačka ratna komedija iz 1966. godine koju je režirao Jirži Mencel na temelju istoimenog romana Bohumila Hrabala, pri čemu su ova dva umetnika zajedno adaptirali scenario. Mencel, koji se smatra jednim od najznačajnijih režisera čehoslovačkog novog talasa, za ovo ostvarenje je dobio Oskara za film godine van engleskog govornog područja, a inače se i sam pojavljuje u filmu u jednoj epizodnoj ulozi. U hladnoratovskoj atmosferi šezdesetih, čehoslovačka vlada je naredila Mencelu da vrati nagradu, što je on odbio.


Sinopsis

Radnja ovog filma se odvija u češkom gradiću pred kraj nacističke okupacije, a sve se vrti oko mladog Miloša Hrme i njegovih kolega na lokalnoj železničkoj stanici. Dok se oko njih dešavaju užasi Drugog svetskog rata, oni su zauzeti svojim svakodnevnim problemima i ranim ljubavnim jadima, osim šefa stanice koji je zaokupljen golubovima. Kroz ceo film se komični tonovi mešaju sa ozbiljnim temama, pa se tako glavni lik zanima filozofskim idejama sve dok ne shvati da njegova egzistencija u vreme velikih političkih dešavanja i nije toliko važna, te se prijavljuje u samoubilačku misiju.

 

vozovi

Vi ste ovde: Home Izdanja Filmske projekcije Jirži Mencl: OMAŽ JEDNOM OD NAJVEĆIH REŽISERA SVETA Film: „STROGO KONTROLISANI VOZOVI“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar