Kulturni Centar Vršac

Nikolina Basara Vučurović, izložba slika „Itana u zemlji čuda“

Objavljeno u: Izložbe
Sreda, 06 Mart 2019 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 06 Mart 2019
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Dom vojske

U galeriji Doma vojke. u sredu 6. marta u 18 časova biće otvorena izložba „Itana u zemlji čuda“ autorke Nikoline Basara.

Izložba će biti postavljena do 13. marta i moći će da se pogleda radnim danima od 10-13h i 18-20.

 

NBnajava1

 

O izložbi:

„Itana u zemlji čuda“
Slavica Obradinović

Nikolina Basara Vučurović na izložbi u Kulturnom centru Vršac, mart 2019. godine po prvi put će publici će predstaviti ciklus slika pod nazivom „Itana u zemlji čuda“. Ovaj ciklus slika nastao je kao rezultat master rada pod nazivom „Itana u zemlji čuda: relacija između ljudi i okruženja“.
Bavljenje slikama proizašlo je iz studioznog pristupa slikarstvu kroz period školovanja, a proistekla su kompletna umetnička ostvarenja. Sama tema predstavlja krajnje lični aspekt umetnice koja je svoju preokupaciju porodicom i stasavanju ćerkice Itane prenela na slikarsko platno. Tema slika je odrastanje, sazrevanje, vaspitanje koji imaju snažan lični aspek proistekao iz iskustva same umetnice. Sazrevanje deteta u savremenom trenutku, kao i uloga roditelja i društva su nezaobilazan momenat istraživanja u ovim sllikama.
Roman „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola ostavio je snažan utisak na Nikolinu Basaru Vučurović i predstavlja pokretački okvir njenih kontemplacija. Kompletnost teme kojom se umetnica bavila ogleda se u krajnom rezultatu. Slikarski ciklus čine zrela slikarska dela u kojima je evidentno vladanje velikim formatom u tehnici ulja na platnu. Specifičan kolorit daje lični pečat, nagoveštavajući raspoloženje, razmišljanje, snoviđenja, strahovanja i nadanja umetnice u vremenu u kojem živi i odgaja svoju ćerku. Prizori su smešteni u nadrealni ambijent koji je proizašao iz života u blokovima na Novom Beogradu. Svođenje pozadine čini pejzaž neprepoznatljivim na prvi pogled, mada u suštini upravo taj konkretan gradski ambijent je i pokretač razmišljanja, brige, nadanja i strahovanja same umetnice. Urbani pejzaž je u suprotnosti sa prirodom u kojoj takođe možemo da zateknemo njenu junakinju Itanu. Kao predložak slici nalazi se fotografija koju umetnica sama režira, postavlja u prostor i realizuje. Nikolina Basara Vučurović upravo na ovaj način povezuje svoje inicijalno bavljenje umetnošću – fotografiju i slikarstvo.
U procesu nastajanja dela Nikolina Basara Vučurović koristila je utiske iz romana „Alisa iz zemlje Čuda“, kao i lične doživljaje i razmišljanja. Takođe su na nju uticali i slikari kao što su Petar Dobrović, Miodrag Dado Đurić, Vojo Stanić, čiji se uticaj ogleda u odabiru teme - slikanje porodice ili nadrealnim prizorima, ličnim snoviđenjima. U svojoj interpretaciji Nikolina Basara Vučurović originalnim pristupom, slikarskom obradom i atmosferom daje krajnje autentičan i prepoznatljiv pečat svom slikarstvu.
U slikama ciklusa „Itana sa Novog Beograda“ Nikolina Basara Vučurović uspešno je sjedinila lične težnje, preispitivanja i ambicije, sa saznajnim i praktičnim radom iz oblasti slikarstva.

 

NBnajava2


Biografija umetnice:

Nikolina Basara – Vučurović rođena je 07. februara 1978. godine u Beogradu. Završila je master studije na Slikarskom odseku Akademije lepih umetnosti i multimedije u Beogradu 2018. godine, gde je i diplomirala 2016. godine, u klasi prof. Saše Filipovića. Višu školu likovne i primenjene umetnosti, odsek: nastavnik likovne kulture, Beograd završila je 2008, a srednju grafičku škole, smer umetnički fotograf u Beogradu završila je 1996. godine. Član ULPUDUS-a je od 2014. godine. Član je udruženja „Naše ruke“ od 2009. godine.

 

NBnajava3

Izložbe:

2017.
• Izložba slika Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Beograd
• Izložba crteža studenata Akademije lepih umetnosti i multimedije, Univerzitetska biblioteka, Beograd
• Izložba crteža studenata Akademije lepih umetnosti i multimedije, Galerija beogradske tvrđave, Beograd
2016.
• Međunarodno bijenale umetnosti minijature, Kulturni centar Gornji Milanovac, Gornji Milanovac
2015.
• Izložba crteža studenata Akademije lepih umetnosti i multimedije, Galerija beogradske tvrđave, Beograd
2014.
• Međunarodno bijenale umetnosti minijature, Kulturni centar Gornji Milanovac, Gornji Milanovac
2013.
• Likovni salon 30x30cm, Kulturni centar Zrenjanin, Zrenjanin


Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 064.309.51.57

Vi ste ovde: Home Izložbe Nikolina Basara Vučurović, izložba slika „Itana u zemlji čuda“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar