Kulturni Centar Vršac

Izložba fotografija Fokus grupe "Lica Pečuja"

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 14 Septembar 2018 13:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 14 Septembar 2018
  • Vreme: 13:00
  • Mesto: Dom vojske

Kulturni centar Vršac i Collegium Hungaricim Beograd, u saradnji s Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam, organizuju izložbu fotografija Fokus grupe „Lica Pečuja“. Izložba će biti otvorena u petak, 14.09.2018.godine, s početkom u 13 sati u Domu vojske,

a otvoriće je gospođa Sentđerđi Klara, direktorka Collegium Hungaricim Beograd. Izložba će moći da se pogleda do 30.09.2018. godine.

Focus grupu je osnovao dr. Lajos László u proleće 1977. godine u Pečuju, u okvirima Foto kluba Meček. Članove su činili osnivač dr. Lajos László, Tamás Borbély, László Cseri, Örs Harnóczy, FerencKálmándy Pap i Péter Marsalkó.
Fotografije Focusa je karakterisala skoro filozofska perspektiva, koja je prodirala od površine ka dubljim slojevima. Nisu to bili sušti umetnički snimci: u delima su se podjednako pojavili njihov pogled na svet, predosećaji, kao i osećaj za problematiku. Redovno se pojavljuju na domaćim i stranim izložbama fotografije.

U Pečuju 2012. godine je objavljeno izdanje na 35. godišnjicu postojanja grupe o njihovom radu, pod naslovom Focus. Grupa je u 2013. godini izdala knjigu o gradu Pečuju. Stvorili su delo u kojem nisu podredili umetničku fotografiju komercijalnim zahtevima.

U 2015. godini su u Pečujskoj galeriji u izložbi velikih proporcija prikazali lica grada Pečuja na 110 fotografija u crno-beloj tehnici, koje su predstavljale najšire slojeve predstavnika građana Pečuja. Sve je u detaljima! Mislili su da će se i od ovog manjeg „prikaza” ocrtatilice grada, pa čak iako je to lice pegavo, spokojno ili ponekad naborano. Materijal izložbe je posle objavljen i u obliku knjige pod naslovom „LicaPečuja”.

 

Versec plakat

Vi ste ovde: Home Izložbe Izložba fotografija Fokus grupe "Lica Pečuja"
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar