Kulturni Centar Vršac

Projekcija filma "Požar na moru"

Objavljeno u: Filmske projekcije
Utorak, 09 Maj 2017 19:00

U okviru festivala SLOBODNA ZONA 09. maja sa početkom u 19:00, biće prikazan film "Požar na moru".

 

Sinopsis
Dobitnik Zlatnog Medveda na filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine, Đanfranko Rosijev britki i dirljivi prikaz mediteranskog ostrva Lampeduza, koji opisuje humanitarnu krizu u morima oko njega, je ujedno majstorski odrađen dokumentarni film i blagovremeni poziv za hitnu akciju.
Smeštena 150 milja južno od Sicilije, Lampeduza je osvanula u javnosti kao prva luka koja je ugostila stotine hiljada Afrikanaca i bliskoistočnih izbeglica koji putuju ka Evropi u potrazi za boljim životom. Nakon meseci provedenih na ostrvu, u dodiru i susretu sa stanovnicima, Rosi je sakupio neverovatan broj snimaka, koji se bave istorijom, kulturom i svakodnevnim životom izbeglica. Stavljajući u fokus dvanaestogodišnjeg Semuela, koji istražuje kopno i pokušava da savlada more, film postepeno gradi nenadmašivi, naturalistički portret stanovnika Lampeduze i događaje koje čine njihovu svakodnevicu.
Rezultat je lirski, poetski i iskreno moćni dokumentarac koji niti sudi, niti preteruje, već gledaocu pokazuje svet kakav jeste – do potpuno poražavajućeg dejstva.

Reč kritike
Ne postavlja direktna pitanja, ali vas misaono i emotivno ostavlja preplavljenim njima.
Robi Kolin, The Telegraph

Gde prestaje novinarstvo, tu počinje Požar na moru. Za ovakav film neophodan je jedinstveni reditelj dokumentaraca poput Đanfranka Rosija da zabeleži dramu svojom kamerom fokusirajući se na malo sicilijansko ostrvo Lampeduzu.
Debora Jang, Hollywood Reporter

Ovo je film pun nezaboravnih scena u kojima gledalac postaje svedok afričkih migranata koji idu ka obalama Lampeduze ne bi li preživeli.
Žordi Kosta, El Pais

 

Medije

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Projekcija filma "Požar na moru"
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar