Kulturni Centar Vršac

Slajd13
Slajd17
Slajd20
Slide11
Slide12

Dela u odelu-izložba likovnih umetnika iz Šapca

Objavljeno u: Izložbe
Utorak, 28 Mart 2017 06:38

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 30 Mart 2017
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Velika galerija KC-a

Udruženje likovnih stvaralaca Šapca osnovali su umetnici i likovni pedagozi Šapca 1971. godine. Servisnog je karaktera i funkcioniše kroz savremene organizacione  modele rada. Bavi se organizacijom izložbi, izdavaštvom i priređivanjem umetničkih kolonija. Otvorenog je tipa i internacionalnog sastava, a broji preko stotinu stvaralaca različitih kategorija, svrstanih u nekolike grupe, tematski i organizaciono objedinjene. Na Godišnjoj izložbi dodeljuju se Nagrada mladom autoru i Nagrada Mara Lukić-Jelesić za dugogodišnji doprinos likovnoj umetnosti. U oblasti fotografije nagrada Rista Marjanović.

Priča se da u svakom pokoljenju postoje četiri
pravična čoveka koja tajno podupiru svet.
(Horhe Luis Borhes)

 

Godine prolaze, a ULSŠ ostaje verno svojim načelima i svojim članovima. Bogata izlagačka delatnost sigurno je najznačajniji segment brojnih aktivnosti Udruženja, i svakako, za publiku najinteresantiji. Umetnici različitih generacija, likovnog izraza, obrazovanja i interesovanja, dugogodišnji i novi članovi ULSŠ-a, raznovrsnim tehnikama i temama prezentuju nadgradnju snova koji podležu zakonima ličnog senzibiliteta sa jednom zajedničkom konstantom: DELOM zasnovanom na prvoj opservaciji, praslici koja se grana na mnoštvo drugih, ima svoje podvarijante, podleže maniru koji se stalno unapređuje, da bi njihovi crteži, slike, grafike, skulpture ili konstrukcije dosegli ono što je dominantno – onu jedinstvenu misao o svetu koji je samo i jedino lični pogled autora. Preko dvadeset umetnika iz Šapca i okruženja zastupljenih sa više od četrdeset dela, koja su pre svega rezultati istraživanja sopstvenih specifičnosti, daju jedan pregled događanja u oblasti likovnog stvaralaštva grada, retrospektivu savremenih tendencija ili odanost klasičnim uzorima prošlosti. Raznorodnost formata i bogatsvto tema, stvaranje pred motivom, ili izvođenje sećanjem na njega, dozvoljava neposrednost i uspostavlja živu komunikaciju sa posmatračem. Snažnim gestom ili lazurnom formom, od jakih kolorita do svedenih, gotovo monohromnih prikaza, autorska rešenja povezuju razvijeno umetničko delovanje, iskonsku potrebu za stvaranjem i sigurnu ruku umetnika. Divljenju prezentovanim delima neophodno je dodati svest o okrilju ULSŠ-a koje svojim DELOVANJEM drži umetnost, umetnike i svet na okupu.

Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti

Vi ste ovde: Home Izložbe Dela u odelu-izložba likovnih umetnika iz Šapca
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar