Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

SHADOW MUSEUM - MUZEJ U SENCI

Objavljeno u: Izložbe
Sreda, 07 Novembar 2012 00:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 07 Novembar 2012
  • Vreme: 19 časova
  • Mesto: Velika galerija KC-a

SHADOW MUSEUM - MUZEJ U SENCI je velki kustoski projekat istoričara umetnosti Slavka Timotijevića. U ovoj zbirci naći će se i neka, nama dobro poznata imena, poput Živka Grozdanića i Zvonimira Santrača. Još jednom se potvrđuje da vršačka umetnička scena zauzima važno mesto na srbijanskoj, ali i ex yu mapi savremenih umetničkih zbivanja.

O MUZEJU U SENCI

Muzej u senci je osnovan u vreme ne-rada, odnosno prestanka rada dva značajna beogradska muzeja (zbog izuzretno usporenih rekonstrukcija) sa namerom da se nastala praznina ispuni sadržajima nedostupnim javnosti. Prvo predstavljanje Muzeja izvedeno je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine koji je i pored izuzetno niskog budžeta uspevao da razvije značajnu programsku aktivnost. Postavka radova iz fundusa Muzeja u senci pokazala je da postoje čitavi periodi i discipline savremene umetnost koji do sada nisu istraženi, a radovi iz tih perioda niti su u vizuri zvaničnih muzejskih kolekcija. Zato ova izložba ima dvostruki cilj: Sa jedne strane želi se pokazati građanstvu Vršca izuzetna produkcija savremenih umetnika u izložbenoj organizaciji koja se može pokazati svuda u svetu čime želimo i da ukažemo na značaj Vršca kao kulturnog središta regiona i budućeg muzeja-grada. Sa druge strane ovo je prilika da se uputi apel za osnivanje novih muzeja i otvaranje novih muzejskih prostora. Stanovišta smo da je umetnost, kultura generalno, najjeftiniji način formiranja kvalitetne zajednice a ujedno i najtrajniji oblik kvalitetne promocije i uspostavljanja trajnog mosta sa susedima. Istovremeno, umetnost, generalno kultura su osnov konstituisanja identiteta jednog grada, nacije, regiona. Inostrani umetnici u muzejskoj zbirci dokaz su otvorenosti prema svetu.

Slavko Timotijević

Vi ste ovde: Home Izložbe SHADOW MUSEUM - MUZEJ U SENCI
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar