Kulturni Centar Vršac

Slajd13
Slajd17
Slajd20
Slide11
Slide12

Završen 17. Međunarodni festival folklora „Vršački venac“

Objavljeno u: Vesti iz kulture
Četvrtak, 17 Juli 2014 09:30

Iza reflektora bine, kolorita narodnih nošnji, očuvanih izvornih običaja iili pak stilizovanih koreografija, organizacije velikih manifestacija kakva je MFF „Vršački venac“ često sa sobom nose i određene poteškoće koje se pojave, (opravdana otkazivanja gostovanja nekih unapred najavljenih ansambala, promenljive vremenske prilike itd...). Kada sve utihne lepo je da se može reći da je nešto uspešno održano, a za sedamnaestu svetkovinu zvuka i pokreta to se svakako može reći.


I ove godine, Međunarodni festival folklora Vršački venac protekao je u znaku muzike, igre, pesme, druženja i sklapanja novih prijateljstava. Tokom pet festivalskih dana vršačka publika imala je priliku da uživa u nastupima ansambala iz Slovačke, Grčke, Meksika, SAD-a, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Izraela, vrhunskim ansamblima iz Srbije ( CTKU „Kosta Abrašević“ iz Bačke Palanke, FA „Era“ iz Užica, AD „Novi Beograd“, „Rona“ iz Subotice, te ansamblima koji su bili predstavnici Vršca kao grada domaćina, odnosno vršačke opštine: GKUD „Laza Nančić“, KUD „Grozd“, KUD „Petefi Šandor“ i KUD „Doina“ iz Ritiševa. Iz godine u godinu najveće simpatije publike obično zadobiju „egzotični“ ansambli koji dolaze iz udaljenih krajeva sveta (Meksiko, Tahiti, Obala slonovače, Indija...), pa je tako bilo i ove godine. Primer da festival Vršački venac ostaje pri svojoj misiji da sačuva i neguje ono što je najvrednije u bogatom fondu narodnih pesama i igara i da predstavlja kulturu i tradiciju zemalja sa svih kontinenata bilo je gostovanje Internacionalnog festivalskog ansambla „Klog“ iz Sjedinjenih američkih država. Plesači ovog ansambla su specijalizovani za jednu vrstu stepovanja, a u prilog tome koliko su dobri u tome što rade je i činjenica da ih je zakonodavno telo države Jute proglasilo "Kulturnim blagom Jute" i "ambasadorima mira i prijateljstva u svetu." Kako je ovo za sedamnaest godina postojanja festivala bilo prvo gostovanje jednog izvornog američkog ansambla, oduševljena reakcija publike bila je više no očekivana.
Dvodnevni revijalni program festivala obuhvatio je nastupe dečijih ansambala i manjih kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine Vršac, kao i nastup dečijeg izraelskog ansambla „Nasej“ koji, iako se u Vršcu zatekao prevarom jednog inostranog menadžera i nije činio zvanični deo programa festivala, ipak bio prihvaćen kako od strane organizatora, tako i od strane vršačke publike.
Prateći program ovogodišnjeg festivala bio je već tradicionalni Etno sajam u organizaciji Turističke organizacije opštine Vršac, koji je doprineo dobroj festivalskoj atmosferi, ali i salsa žurke organizovane od strane vršačke škole salse „Solo salsa“. Gostujući ansambli su u svom bogatom dnevnom rasporedu na raspolaganju imali i obilaske kulturno-istorijskih znamenitosti koje su sa oduševljenjem prihvatili.
Veliku zahvalnost organizatori duguju pokroviteljima ovogodišnjeg Festivala - Opštini Vršac, Pokrajinskom sekreterijatu za kulturu i informisanje i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, zlatnim sponzorima festivala Hemofarm Fondaciji i Komercijalnoj banci, mnogobrojnim donatorima i Klubu prijatelja festivala, te medijskim sponzorima festivala. Posebno veliku zahvalnost organizator izražava svim saradnicima u organizaciji kao i mladim, ali iskusnim vodičima volonterima koji su godinama unazad verni Festivalu (Snežana Radišić, Vladana Donevski, Stevan Malaimare, Nataša Nikolić, Monika Stanču, Miloš Pjevač, Milica Skokin, Marko Dubovac, Katarina Čikara, Ivana Radišić, Dragana Ličina, Darko Ostojić, kao i dvoje novih volontera Ana Jovanović i Filip Filipović).

Vi ste ovde: Home Završen 17. Međunarodni festival folklora „Vršački venac“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar