Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba Vladana Jeremića „Nacrt za kritiku istorije umetnosti Jugoslavije“

Objavljeno u: Izložbe
Subota, 10 Maj 2014 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Subota, 10 Maj 2014
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Savremena galerija KC

Savremena galerija Kulturnog centra Vršac, Sterijina 62, 26300 Vršac, Otvaranje: subota, 10. maj 2014. godine u 18h, (organizovan je polazak autobusom iz Beograda u 16h)

Vladan Jeremić predstavlja u galeriji Kulturnog centra Vršac, nacrt jugoslovenske istorije umetnosti XX veka, kroz crtež na 20-metarskom zidu, koji prikazuje odredjene ideološke i socijalne borbe.

 

"Polazim od toga da se dominantna istorija umetnosti svodi na proizvodnju u polju ideologije, tj. istoriju estetike i medija te njenih gradjanskih teorijskih hibrida i derivata. Nasuprot tome, materijalistički pristup istoriji zahteva pored one ideološke, obradu socioekonomske i političke istoriografije. Na žalost, ovakav sveobuhvatan "art-system-theory", istorije umetnosti Jugoslavije, do sada nije ponudjen.
Pošto u polju nauke dominiraju poluproizvodi, pokušaću "Nacrtom za kritiku istorije umetnosti Jugoslavije", da povratim samim proizvodjačima umetnosti - umetnicima, njihovu sopstvenu istoriju.

WebJeremicMangelosMerin

Jedan od proto-istoričara umetnosti je bio slikar i arhitekta Giorgio Vasari koji je objavio biografije umetnika renesanse. Ovde se nameće razmatranje o umetniku kao istoričaru umetnosti ali i pitanje o proizvodnji istorije umetnosti putem same umetnosti. Da li je moguće istoriju umetnost "pisati crtežom", danas kada nam se čini da je savremena umetnost zamenjena umetnošću urgencije i kulturama društvenih mreža, kroz koje pamćenje postaje fragmenat, traje kao bljesak, javlja se random i ciklično?

WebJeremicnadesnici

Buržoaska moderna je u svim političkim sistemima XX veka ugušila avangardu i u post-moderni pozlatila neomodernistički manir podoban kao spekulativni objekat na tržištu umetnosti. Ovaj proces se odigravao nasuprot mogućnosti afirmacije umetnosti kao emancipatorske transformativne snage u društvu. Aktuelnost savremene umetnost je bila u funkciji takozvane demokratizacije društva. Danas, u hiper-informatičkim post-demokratijama, čini nam se da ona više ne može ponuditi nove koncepte za demokratizaciju. Omogućivanjem procesa kroz koji politika može da zameni poziciju na kojoj se nalazi kultura, dovodi do toga da se konačno, nakon apsurdne ideološke sahrane istorije u postmoderni, otvore vrata istorijskom materijalizmu i pitanjima prava na reprezentaciju istorije."
Vladan Jeremic


Vladan Jeremić je studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, diplomirao restauraciju na Fakultetu primenjenih umetnosti i magistrirao umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, izlagao je u Evroaziji i Americi. Više o radu umetnika možete naći na:
http://raedle-jeremic.modukit.com

Vi ste ovde: Home Izložbe Izložba Vladana Jeremića „Nacrt za kritiku istorije umetnosti Jugoslavije“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar