Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Revija slovenačkog filma/Projekcije filmova „Rešetari sa Crvenog krsta“ i „Ne zaboravi da dišeš“

Objavljeno u: Filmske projekcije
Sreda, 27 April 2022 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 27 April 2022
  • Vreme: 18:01
  • Mesto: Sala bioskopa KC

Prvog dana u okviru Revije slovenačkog filma biće prikazani dokumentarni film „Rešetari sa Crvenog krsta“ i igrani film „Ne zaboravi da dišeš“.

 

„Rešetari sa Crvenog krsta“

Dokumentarni film o sitarskoj radionici u Beogradu u režiji Dragomira Zupanca. Sitarska radionica na Crvenom krstu u Beogradu postoji već 100 godina. Slovenac iz Ribnice Edo Cvar je po završetsku Prvog svetskog rata počeo da se bavi izradom sita i rešeta. Doveo je u Beograd polaznike iz Ribnice, a među njima svog rođaka Ivana Debeljaka. Proizvode izrađene u radionici prodavali su u Srbiji i Vojvodini. U Etnografskom muzeju u Beogradu otvorena je izložba o ovoj radionici i njenom sadašnjem vlasniku, Ivanu Debeljaku mlađem.

 

resetari

 

„Ne zaboravi da dišeš“

Film Ne zaboravi da dišeš predstavlja intimnu dramu o odrastanju, ljubomori i neizbežnosti promene.

Sinopsis:
Petneastogodišnji Klemen živi s majkom i starijim bratom Peterom u ruralnom gradiću. Klemen obožava svog brata, s kojim provodi većinu slobodnog vremena. Kada se Peter zaljubi u prekrasnu Sonju, njihova strastvena veza u Klemenu izaziva vihor konfliktnih emocija. Ljut na Sonju jer ga je razdvojila od brata, Klemen se istovremeno ne može odupreti privlačnosti koju prema njoj oseća. Zbunjen vlastitim reakcijama počinje da se ponaša nepromišljeno.

Režija: Martin Turk

Uloge: Matija Valant, Tine Ugrin, Iva Krajnc, Klara Kuk, Ronja Matijevec Jerman, Nikola Đuričko, Jakob Cilenšek, Miha Rodman.

 

disanje

Vi ste ovde: Home Filmske projekcije Revija slovenačkog filma/Projekcije filmova „Rešetari sa Crvenog krsta“ i „Ne zaboravi da dišeš“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar