Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Uživo vođenje kroz 3D postavku Ivane Živić - Kao kad izranjaš

Četvrtak, 27 Maj 2021 18:30

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 27 Maj 2021
  • Vreme: 18:30
  • Mesto: FB live

U četvrtak, 27. maja 2021, sa početkom u 18.39, očekuje nas na FB stranici KC-a novo vođenje kroz 3D izložbu umetnice Ivane Živić. Kroz postavku će nas provesti istoričarka umetnosti Slavica Obradinović.

 

Ideja vodilja Ivane Živić koja predstavlja san o slobodi. „Dela Ivane Živić bude poznate emocije, mesta i događaje u nama, ali ona ujedno predstavljaju i pogled u sadašnjost, težnju ka budućnosti. Ona se oblikuju i prilagođavaju trenutku sadašnjem, aktuelnim događajima i nikada nisu statična. Ona isijavaju vir i talas svetlosti koja uvek budi nadu i predstavlja prozor u mozaik naše duše. Ona su čista, iskrena, neiskvarena. Ona su mesto koje se krije duboko u nama samima i koje ništa ne može zaprljati i iskvariti.“ (iz teksta kataloga „Somniat libertas“ istoričarke umetnosti Ljubica Radovanović.)

Prema rečima istoričarke umetnosti Slavice Obradinović, slikarka znalački obrađuje prelamanje svetlosti koje se dešava prilikom dodira sa vodom, tako da se kroz njene slike naslućuju vizuelne forme kaleodoskopa. Igra svetlosti i senke i vešto baratanje različitim uglovima sagledavanja i perspektive doprinose dinamici slike. Detaljno i dobro osmišljene scene ispod vode umetnica sama fotografiše i naknadno uklapa u reprezentativne realne enterijere kao što su: kripta hrama Sv. Save u Beogradu, salon dvorca Špicer u Beočinu, džamija u Isfahanu u Iranu. Кao slikar Ivana Živić je ostala verna štafelajnoj slici, na kojoj dominira intenzivan kolorit. Boju nanosi u širokim potezima pokrivajući veće površine i na taj način gradi sliku gde preovladava širok spektar plave i zelene uz koje postavlja crvenu, žutu, zlatnu i ostale čiste i intenzivne boje spektra. Pozicionirajnjem određenog tona u prvi plan umetnica naglašava emociju slike i određuje tok misli posmatrača. Ivana Živić je ugradila sopstveno biće u svoje stvaralaštvo, slike duboko promišlja i posvećena je njihovom izvođenju.

Ivana Živić diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek za slikarstvo, gde je i magistrirala dve godine kasnije. Od 2006. je stalna članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), od kada je prisutna na 22 samostalne i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za crtež Salona lepih umetnosti Francuske (Salon des Beaux Arts 2019), nagrade iz crtačkog fonda Vladimir Veličković (2016), Prve nagrade Rotari Kluba (2014), nagrade za produkciju rada iz fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos (2012), kao i Diplome za crtež sa Drugog bijenala crteža u Pančevu (2009). Izlagala je na Nord Art-u (2017 i 2016), kao i na The Other Art Fair-u partnerstvu sa Saatchi Online galerijom u Londonu (2019). Učestvovala je na umetničkim rezidencijiama: Mesec srpske umetnosti u Arthab centru Abudabi, UAE (2018), GLOART centru u Lanakenu, Belgija (2015) i Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj (2009). Njeni radovi se nalaze u Wiener Städtische kolekciji savremene srpske umetnosti, kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta.
____________________________________________________________________________________________________

Kulturni centar Vršac
Sterijina 62, Vršac
013 834 630
Tel. redakcije 013 830 900
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Vi ste ovde: Home Tribine, predavanja, promocije Uživo vođenje kroz 3D postavku Ivane Živić - Kao kad izranjaš
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar