Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

„Jozef Lada-Ezopove basne“ – izložba

Objavljeno u: Izložbe
Utorak, 14 Juli 2020 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Utorak, 14 Juli 2020
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Velika galerija KC-a

U okviru manifestacije “Mesec češke kulture u Vršcu” Češka beseda Vršac u saradnji sa Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine, organizuje putujuću izložbu dana 14.07.2020. pod nazivom „Jozef Lada-Ezopove basne“ u Kulturnom centru Vršac.Otvaranje izložbe je u 19 časova u velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac.


Izložba je pre Vršca bila prikazana u organizaciji Češke besede Banja Luka u mestu Srbac u Republici Srpskoj, zatim u Srbiji u Beloj Crkvi a iz Vršca putuje u Novi Sad a potom u Prag na predstavljanje tamošnjoj publici. Češka beseda Vršac se posebno zahvaljuje Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine kao i Češkoj besedi Novi Sad na mogućnosti da publika iz Vršca ima priliku da pogleda ovu izložbu.
Biće predstavljeno 28 panoa sa ilustracijama originalnih i adaptiranih knjiga bajki i basni.
Josef Lada (Hrusice, 17. XII. 1887 – Prag, 14. XII. 1957) je veliki češki ilustrator koji je svojim ilustracijama obeležio detinjstvo mnogih čeških generacija. Josef Lada je bio češki slikar, karikaturista, ilustrator, pisac, osnivač češkog stripa i "modernih čeških bajki". Ladu su smatrali jednim od najvećih čeških umetnika, a slavni Pablo Pikaso je za njega rekao "da je on taj najveći koga imamo". Javnosti je najpoznatiji po svom stvaralaštvu za decu, ali takođe i po ilustracijama prema delima Jaroslava Hašeka. Uradio je oko 15 hiljada ilustracija, a njegovo rodno selo Hrusice je veoma čest motiv na njima. Karikaturist je i ilustrator knjiga (Jaroslav Hašek, Doživljaji dobroga vojaka Švejka; Ezop). Autor je više književnih dela koje je sam ilustrovao (Dečak i zvezde; Ladine bajke i dr.

Vi ste ovde: Home Izložbe „Jozef Lada-Ezopove basne“ – izložba
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar