Kulturni Centar Vršac

Slajd03
Slajd13
Slajd30
Slide11
Slide12

Katarina Mrčela "Ilustracije iz izolacije" - Izložba digitalne grafike u 3D galeriji

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 29 Maj 2020 08:07

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 07 Maj 2020
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: 3D galerija KC-a

Od nedelje 7. juna 2020, u 3D galeriji KC-a vas očekuje nova postavka. U pitanju je izložba digitalne grafike pod nazivom "Ilustracije iz izolacije" vršačke autorke Katarine Mrčele.

Izložba će u 3D prostoru moći da se pogleda do 17. juna 2020.

 

Katarina Mrčela

Rođena je u Vršcu 1985. godine.
Diplomirala je komunikologiju na fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.
Radila je kao menadžer ljudskih resursa, trener u sferi prodaje i komunikacijskih veština.
Instruktor je joge.

 

Katarina o ciklusu crteža „Ilustracije iz izolacije“

Sa digitalnom ilustracijom susrela sam se silom prilika. Pre toga sam bila više okrenuta slikanju akrilnim i vodenim bojama, sve to prilično stidljivo, s obzirom da sam provela dosta godina radeći u korporativnom sistemu koji ubija svaki oblik samoizražavanja. Počela sam sa ovim ilustracijama spontano i mislim da kada imaš potrebu nešto da kazeš to prosto nađe svoj put. U situaciji ograničenja kretanja i izmeštanja iz svoje uobičajene fizičke realnosti, digitalni crtež je bio jedini medij koji mi je bio dostupan pa sam rešila da ga istražim. Dobrim delom crteži su inspirisani temama i koloritom japanskih printova čija estetika mi je uvek bila bliska. Ono što me je najviše zanimalo je specifičan vid prezentacije ženskog tela na tim crtežima i njihova eksplicitna izloženost pogledima posmatrača. Biti sposoban izložiti se autentično i iskreno pogledima drugog, bilo to fizički ili psihički, jedan je od, za mene, najhrabrijih i najvažnijih procesa u razvoju ljudskog bića. Razumeti ranjivost kao prednost - to znači spremnost i otvorenost za reakcije, od uvažavanja do podsmeha, ali i neosuđivanje tih reakcija, kao čin razumevanja i empatije koja nam je danas svima više nego neophodna. Živeti svoju ličnu istinu u simuliranoj realnosti današnjice veliki je izazov i sjajan je osećaj kada znaš da si na tom putu i mislim da to uvek bude prepoznato.

 

Jelena Gorički o radovima

Katarina Mrčela je za mene pravo osveženje i bezmalo otkrovenje „pandemije“. Prvo, ima hrabrost da započne istraživanje jednog tako „nelikovnog“ medija kao što je softver za crtanje (krita fotosop i ilustrator) ali i da otvori jednu tako intimnu temu kao što je „samoizloženost“. U ovom poduhvatu koristi narativ japanskog printa što je, po meni, dodatna otežavajuća okolnost za nju kao istraživača. Ipak, uz sve prepreke koje je sebi postavila, Katarina uspeva da se izbori za jedan vrlo autentičan izraz u svom prvom predstavljanju publici. Ciklus digitalnih crteža pod nazivom „Ilustracije iz izolacije“ nastao je tokom izolacije zbog pandemije korona virusa. Katarina je tokom tog vremenskog razdoblja ušla u introspekciju
kroz crtež i iz nje izašla sa pozamašnim brojem kvalitetnih radova. Uočljiv je koloritski balans, apsolutno vladanje neprekidnom linijom koja obavija koloritska polja i građenje forme tako da se iz apstraktnih oblika istaču figure. Sve to skupa ukazuje na jednu zrelu umetnost. Iza ovih crteža se kriju složeni filosofski i psihološki narativi koji su vam odmah i u potpunosti jasni. Usvajaju se „na keca“ što bi se reklo. Neka naredna faza u Katarininom radu, koju bih volela da ispratim, bilo bi prenošenje digitalnih slika u realnost. Mogućnost da u 3D galeriji vidimo simulaciju realnog prostora i odnosa veličina radova u odnosu na prostor mogla bi nas podstaći da razmišljamo o njima u realnosti.

Vi ste ovde: Home Izložbe Katarina Mrčela "Ilustracije iz izolacije" - Izložba digitalne grafike u 3D galeriji
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar