Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

KONCERT NA ORGULJAMA - mr Janko Siroma

Objavljeno u: Koncerti
Subota, 17 Novembar 2012 00:00

Dodatne informacije

  • Datum: Subota, 17 Novembar 2012
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Katedrala

Dugo očekivani koncert na Vegenštajnovim orguljama u popularnoj Katedrali u Vršcu se bliži. Subota 17.novembar, je dana kada će vršačka publika imati priliku da ponovo uživa u zvuku ovog predivnog instumenta a u izvođenju mr Janka Siroma. Zbog alarmantno lošeg stanja u kojem se orgulje nalaze " Prijatelji vršačkih orgulja"  i KC organizuju niz koncerata kojima žele skrenuti pažnju na ovaj problem. Koncertom pod sloganom "spasimo vršačke orgulje"  obeležava se stogodišnjica Vegenštajnovih orgulja. Ulaz je slobodna.

Program koncerta:

  • Sigfrid Karg-Elert (1877-1933): Nun danket alle Gott Op. 65, No. 59
  • Johann Sebastian Bach (1685-1750): Choralvorspiele: O Mensch bewein deine Sünde gross
  • Josef Rheinberger (1839-1901): Preludium, Idylle Op.165
  • Franz Schmidt (1874-1939): Preludium Halleluja in D dur
  • Franz Schmidt (1874-1939): Kleine Choralvorspiele: O Ewigkeit du Donnerwort; Nun danket alle Gott; O wie selig seid ihr doch, ihr Frommen.
  • Flor Peeters (1903-1986): Suita Modale.

 

mr Janko Siroma

Janko Siroma je nastupao na brojnim koncertima u Srbiji i inostranstvu. U domovini je organizovao niz koncerata po crkvama u Vojvodini, na kojima je orgulje prvi put predstavio kao koncerni istrument (Kovačica, Padina, Selenča, Stara Pazova, Hajdučica, Janošik, Bački Petrovac, Beograd itd.). U inostranstvu je nastupao u sklopu studija u Slovačkoj (Bratislava, Žilina, Kremnica, Trenčin), Češkoj (Brno, Opava, Predklašteři) i u Rumuniji (Nadlac). Godine 2009. usavršava se u Nemačkoj na HMT u Lajpcigu, kod poznatih profesora Holhera Gheringa i Stefana Engelsa. Za vreme studija u Lajpcigu i Drezdenu je imao priliku da upozna instrumente poznatih orguljarskih radionica, kao što su Silbermman, Jehmlih, Sauer itd., kao i da koncertira na njima. Svoj muzički talenat je usavršavao kod poznatih majstora kao što su Martin Sander (Nemačka), Jon Laukvik (Norveška), Luca Scandaly (Italija), Johann Bossert (Nemačka), Jan Gembalsky (Poljska), Susan Landale (Francuska), Jaroslav Tuma (Češka) i Christoph Mantoun (Francuska).

Trenutno, živi i radi u Češkoj, kao orguljaš katedrale sv. Jakoba u Brnu.

Medije

Vi ste ovde: Home Galerija Koncerti KONCERT NA ORGULJAMA - mr Janko Siroma
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar