Kulturni Centar Vršac

Slajd13
Slajd17
Slajd20
Slide11
Slide12

Festival evropskog filma

Objavljeno u: Filmske projekcije
Ponedeljak, 19 Novembar 2018 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 19 Novembar 2018
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

Festival evropskog filma #EUfilmFest ove godine prvi put gostuje u Vršcu!


Održava u organizaciji Kulturnog centra Vršac, Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

 

Filmofili Vršca moći će da uživaju u najnovijim ostvarenjima evropske kinematografije na temu kulturnog nasleđa u periodu od 19-29. novembra 2018. godine u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac od 19 časova. Ulaz je besplatan!

 

Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine, jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” sa željom da vas podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film. #EvropaZaKulturu #EuropeForCulture

 

PROGRAM FESTIVALA

 

Ponedeljak, 19. novembar

 

19h ALENTEŽO, ALENTEŽO
(Alentejo, Alentejo, Portugal, 2014, 98 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Sérgio Tréfaut


Film je o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine. Tekstovi pesama istražuju tradicionalne teme poput života na selu, prirode, ljubavi, materinstva i religije i promena u kulturnom i društvenom kontekstu. Cante je fundamentalni aspekt društvenog života širom Alentežo zajednice, prožimajući društveno okupljanje kako javnih tako i privatnih prostora, i predstavlja utjelovljenje snažnog osećaja identiteta i pripadnosti. Takođe, pojačava dijalog između različitih generacija, rodova i pojedinaca iz različitih sredina, čime doprinosi socijalnoj koheziji.

 

Utorak, 20. novembar

 

19h DEČAK NA MOSTU
(Boy on the Bridge, Kipar, 2016, 85 min) DRAMA
Režija: Petros Charalambous
Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u
vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

 

Sreda, 21. novembar

 

19h FER-PLEJ
(Fair Play, Slovačka, 2014, 100 min) DRAMA
Režija: Andrea Sedlácková


Zajednički češko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide ("Stromba"). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učešće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

 

Četvrtak, 22. novembar

 

19h MAĐARI ZA BARSU
(Hungarians for the Barça, Mađarska, 2014, 85 min)
DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Tibor Kocsis


Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri mađara zauvek su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

 

Petak, 23. novembar

 

19h NISAM ĐUBRE
(Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min) DRAMA
Režija: Emmanuel Finkiel


Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

 

Ponedeljak, 26. novembar / 19h

 

Film: Kratki filmovi BAFTA 2017
(BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)


Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u
British Short Film i British Short Animation na filmskim
nagradama EE British Academy Film Awards.

 

Film: ŽIVOT I SEĆANJE - NUŠA I RENE GERDEN
(Life and memories, Slovenija, 2017, 25 min)
DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Dragomir Zupanc


Priča o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se doselio iz Slovenije ranih pedesetih godina na Dorćol. Stambenu zgradu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene, za inženjere i arhitekte, udružene u stambenu zadrugu. Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja, Slovenija, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

 

Utorak, 27. novembar

 

19h UPAD KOD BERGMANA
(Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Jane Magnusson, Hynek Pallas


Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, i Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

 

Sreda, 28. novembar

 

19h SONAR (Sonar, Belgija, 2017, 106 min) DRAMA
Režija: Jean-Philippe Martin


Trideset četvorogodišnji inženjer zvuka, Tomas, živi uravnoteženim životom, razastrt između radova za radio, bendova za koje snima i muzičkih minijatura koje bi i sam želeo da izvede. Vreme često provodi zaključan u svom studiju, i više voli da bude okružen muzikom, zvucima nego ljudima. Fred, njegov alter ego, optužuje ga za njegovu autoizolaciju i usamljenički život. Tomas ima površan odnos sa svojom majkom, retko je posećuje i nakon jedne od njegovih retkih poseta rodnom, provincijskom mestu on snimajući buku na autoputu upoznaje Aminu, 22-godišnju mladu devojku iz Magreba. Amina ima problema sa šefom, usled čega veruje da je u opasnosti, navodeći Tomasa da se umeša i primi je na prenoćište.

 

Četvrtak, 29. novembar

 

19h NIJEDAN SISTEM NIJE SIGURAN
(Who Am I – kein System ist sicher, Nemačka, 2017, 106 min) TRILER
Režija: Baran bo Odar


Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu "CLAY" (skraćenica za "Clowns Laughing@ You"). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim,
hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg …

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar