Kulturni Centar Vršac

Pesničko veče Slobodana Milinkovića

Četvrtak, 02 Avgust 2018 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Četvrtak, 02 Avgust 2018
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Muzički paviljon

U četvrtak 2. avgusta 2018. u 19h, u muzičkom paviljonu na gradskom trgu u Vršcu, održaće se pesničko veče Slobodana Milinkovića. Ovim programom Kulturni centar Vršac započinje manifestaciju Vršačko kulturno leto.


Osim pesnika, u programu učestvuju: Miroslava Kućančanin, Danica Černih, Ksenija Joksimović i Sanja Vukelić. Moderator programa je Verica Preda. Muzički deo programa upotpuniće Petru Lapadat i Arva Ervin.
Pesnik iskazuje slikovito ljubav kad je u pitanju voljeno biće, ali i rodni kraj, a zavičaj je svuda gde je pesnik živeo, gde je voleo i gde mu srce osta. To je Dalmacija, to je Split, ali i Vojvodina i Vršac. Iako peva o Dalmaciji i Splitu u kojem je proveo mornarske dane, pesnik spontano povezuje mirno plavetnilo sa beskrajnom ravnicom. Nostalgično se priseća starog vremena, prošlih ljubavi, divnih pejzaža, mora i jarkih vojvođanskih slika. Ne želi da razdvoji ova dva, na izgled suprotna mesta. Povezuje ih dragim likovima, sećanjima, rimom. „Duša mi osta pod Vršačkom kulom“, kaže pesnik. Upravo pod njom ostade pesnik, rečiti moreplovac, da zaljubljene rime plete, ploveći tamo negde i negde ovde, ljubeći, pateći, mireći nepomirljive daljine i pokazujući nam očima i srcem da je ljubav neiscrpan izvor života.
Slobodan Milinković rođen je 1943.godine u selu Dubu, u opštini Bajina Bašta. Detinjstvo provodi u Vršcu gde završava osnovnu školu, nakon koje upisuje Mornaričku srednju brodsku školu u Divuljama kod Splita. Kao starešina JRM radi na brodovima i završava Fakultet organizacionih nauka posle čega svoju karijeru nastavlja u Mornaričkoj vojnoj akademiji kao starešina pitomaca. Plovio je brodom „Galeb“, Titovom rezidencijom na moru, sa pitomcima Pomorske akademije po Sredozemlju. Dve godine bio je starešina pitomcima-studentima stranih ratnih mornarica. Studenti su bili iz Libije, Iraka, Alžira, Bangladeša i Palestine. Penzionisan je 1991.godine kao viši mornarički oficir, napušta Split i vraća se u svoj Vršac kojem posvećuje većinu svojih pesama.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar