Kulturni Centar Vršac

Slajd03
Slajd13
Slajd30
Slide11
Slide12

Незавршено столеће - Филм о животу и раду Уроша Предића

Petak, 17 Novembar 2023 18:00

Dodatne informacije

  • Datum: Petak, 17 Novembar 2023
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Sala bioskopa

У петак, 17. новембра, од 18 часова у сали биоскопа Културног центра биће приказан филм о животу и раду Уроша Предића „Незавршено столеће“.

Пројекцију филма пратиће разговор о овом уметнику са Блажом Поповићем, аутором филма, и Данилом Вуксановићем, ликовним критичарем и кустосом у Матици српској.

Филм је кратки ретроспективни осврт на живот Уроша Предића, школовање у Бечу, боравак у Београду и Банату. Сниман у Бечу, Новом Саду и Орловату. Великог сликара глуми наш прослављени глумац Радоје Чупић. Сценарио и режију потписује Блажо Поповић.
Директор фотографије је Жељко Мандић, професор на новосадској Академији уметности. Монтажа: Предраг Новковић. Музику у филму изабрао је Блажо Поповић


Урош Предић (1857-1953) је један од најзначајнијих српских сликара, не само у оквирима реализма у којима се суверено кретао. Његово сликарско умеће потцртавала је и урођена господственост, његов однос према историји сопственог народа, али и црквеном сликарству због чега се сматра последњим великим иконописцем.
Био је сликар академског реализма. У његовом сликарском опусу највише су заступљени портрети, иконографија, жанр и историјске композиције.Ту су и предели и само један акт. Неприкосновен таленат сјајног портретисте овековечен је на портретима Kраљице Наталије Обреновић, Стојана Новаковића, Јована Цвијића, Михаила Петровића Аласа, Живојина Мишића, Ђорђа Вајферта, Слободана Јовановића, Стевана Стојановића Мокрањца и других. Насликао је портрет будуће прве жене која је докторирала на Београдском универзитету. Портрет Kсеније Атанасијевић настао је током Првог светског рата у окупираном Београду.
Повод за филм о Предићу изнедрила је чињеница да се у октобру 2022. године обележавало 175. годишњица оснивања Галерије Матице српске, у оквиру чега је била уприличена и велика изложба посвећена овом значајном сликару. Идеја управнице Галерије госпође Тијане Палковљевић Бугарски била је да се у склопу пратећих програма овог важног јубилеја, нађе и филм о њему.
Приказати живот тако значајне личности у само једном филму било би претенциозно. Зато је намера ауторског тима била да причу о њему исприча кроз његове дилеме, снажан осећај носталгије, али и тегобе и дубоку везаност за мајку и родни Орловат.


Блажо Поповић – биографија
Блажо Поповић (1965) некадашњи генерални директор Радио - Телевизије Војводине и дугогодишњи телевизијски новинар. Дипломирао 1988. године на Војно-економској академији у Београду, одсек финансије, а 2012. стекао звање мастер комуникологије на Јохн Наисбитт Универзитету у Београду.
Аутор преко петстотина (500) телевизијских емисија разних формата, од талк-схоw до документарних емисија. Обављао функције уредника у Супер Телевизији, урадника забавног програма РТВ и генералног директора покрајинског јавног сервиса од 2008. До 2011. године.
Од 2016. године, као аутор, сценариста и редитељ урадио 210 емисија путописног серијала „Без аранжмана“ који је снимљен у Италији, Белгији, Холандији, Француској и Тунису.
Аутор три путописне књиге (једна у штампи, две у припреми) у којима је писао о културним, историјским И уметничким посебностима земаља у којима је боравио.
Објавио неколико десетина стручних текстова, књижевних критика и осврта у бројним листовима, публикацијама и специјализованим књигама.
Заступљен у Енциклопедији града Новог Сада и књизи Ко је ко у Србији, издање за 2012. годину.


Данило Вуксановић – биографија
Рођен 29. децембра 1973. године у Сомбору. Дипломирао 1998. на Академији ликовних уметности у Новом Саду, смер графика. Магистрирао и докторирао на истој Академији, смер цртање. Члан међународног музејског комитета (ИЦОМ), Удружења ликовних уметника Војводине и Удружења ликовних уметника Србије.
Учествовао на више колективних изложби у земљи и иностранству.
Добитник прве награде за портрет на југословенској изложби портрета (Шабац, 1998)
Добитник награде Новосадског универзитета (1999)
Финалиста на трећем MINI GRAPHIC & PAINTING WORLD WIDE SHOW (Писа, Италија, 2001)
Добитник специјалне награде уметничке колоније ''ЊАРАДИ'' за 2004.
Објавио је књигу цртежа и прозаида ДУАЛИ заједно са Милошем Зупцем, 2007. и књигу ЕПИЗОДА, 2008. године.
Пише ликовну критику.
Запослен је у Галерији Матице српске као конзерватор-рестауратор.
Био стручни консултант и учесник телевизијског серијала Бисери духовности Фрушке горе 2018. године
Био стручни консултант и уредник документарног филма Сеоба Срба-слика из слике 2022. године

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar