Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Obeležavanje Praznika proleća / Kineske nove godine - Revija kineskog filma (Bruce Lee)

Objavljeno u: Filmske projekcije
Sreda, 25 Januar 2023 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Sreda, 25 Januar 2023
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Bioskop KC-a

Praznik proleća ili Kineska nova godina predstavlja najznačajniji tradicionalni kineski praznik po lunarnom kalendaru i simbolizuje ponovno okupljanje porodice, radost i mir. Tim povodom KC organizuje mini filmsku reviju, od 25-27. januara. Sve projekcije počinju od 19 časova. Ulaz je slobodan.

Ove godine proslavlja se od 22. januara do 5. februara. 2023. godine. Od svog početka, kineska Nova godina postala je popularna u Kini i širom sveta što pomaže širenju kineske kulture.
Ovo je jedan od najvažnijih praznika u Kini koji počinje novogodišnjom večerom i traje sledećih petnaest dana. Prema kineskom lunarnom kalendaru označava početak proleća i Novu godinu. Mnogi se rituali izvode kako bi se započelo slavlje i označio novi početak. Svaku godinu u Kini simbolizuje kombinacija koja se ponavlja samo jednom u šezdeset godina. Ova kombinacija predstavlja jednu od dvanaest zodijačkih životinja određene boje koja odgovara jednom od pet elemenata (voda, zemlja, metal, vatra i drvo). Kinesku Novu 2023. simbolisaće životinja zec i element voda, a glavne boje godine biće crna i plava. Ovim povodom Kulturni centar Vršac organizuje reviju kineskog filma koja će trajati tri dana i obuhvatiće ostvarenja koja je snimio Bruce Lee.


1. U Zmajevom gnezdu, 25. januar od 19.00 h


Li je Šaolinski majstor borilačkih veština iz Hong Konga koji poseduje visok filozofski i borilački nivo znanja. On se prijavljuje na turnir u borilačkim veštinama na dalekom ostrvu na kojem vlada Han. Li je saznao od njegovog učitelja da je i Han nekad bio Šaolinski borac ali i da je svoje veštine koje je naučio zloupotrebio i postao neprijatelj Šaolinskom hramu i sada Li ide da uništi ostrvo na kojem Han živi. Kada je Li stigao na ostrvo posle nekoliko dana se iskrao noću i krenuo je da istraži ostrvo ali ga je jedan čuvar video ali ne dovoljno dobro da bi znao ko je to, Li ga prebio i pobegao, ali jedan drugi čuvar je video drugog borca Vilijama koji je bio napolju i vežbao. Sledeći dan kad je turnir trebalo da počne Han je na govoru rekao da je na ostrvu izdajnik, tog dana Han je pozvao Vilijama u svoju kancelariju jer mu je čuvar rekao da je video Vilijama napolju, Han je ubio Vilijama. Han je doveo Rupera još jednog borca poveo ga da mu pokaže njegovo sklonište i ponudio mu da radi za njega ali kada je Ruper ubrzo video mrtvog Vilijama odmah je odbio a za to vreme Li je prouzrokovao uzbunu. Sledećeg dana Han je naredio Ruperu da se bori protiv Lija ali je on to odbio, zatim je naredio svom stražaru Bolou da se bori sa Ruperom. Za to vreme je žena koja je takođe bila Šaolinski borac i po koju je Li takođe došao ako je slučajno nađe otvorila vrata Hanovim zarobljenicima, dok su se Ruper i Li borili sa Hanovim učenicima. Ubrzo su zarobljenici došli do mesta gde su se borili Ruper i Li i onda su se i oni pridružili borbi. Kada su došli zarobljenici Han je pobegao, Li ga je jurio i kada ga je uhvatio borili su se i Li je pobedio. Kada se Li vratio do mesta gde su se borili zarobljenici i Ruper. Hanovi učenici i stražari su bii pobeđeni i ostrvo je konačno postalo slobodno.


2. Na Zmajevom putu, 26. januar od 19.00 h


Way of the Dragon (sh. Put zmaja), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Na zmajevom putu, je hongkonški borilački film snimljen 1972. godine u režiji Brucea Leeja, kome je to bilo jedino režijsko ostvarenje, odnosno treći film u kome je nastupio u glavnoj ulozi. U njemu tumači lik Tang Lunga, usamljenog majstora borilačkih vještina koji iz Hong Konga dolazi u Rim kako bi pomogao svom ujaku i njegovoj kćerci (čiji lik tumači Nora Miao), odnosno zaštitio ih od lokalnih mafijaša koji žele na silu preuzeti njihov kineski restoran. Way of the Dragon je postao poznat po antologijskoj sceni završnog obračuna u kome se protagonistu suprotstavlja američki karate majstor čiji lik tumači tada nepoznati Chuck Norris, kome je to bila jedna od retkih uloga negativca. Way of the Dragon je doživio veliki uspjeh, a njegova reputacija je dodatno narastao nakon Leejeve smrti. Godine 1978. je snimljen tzv. brucespolitation nastavak pod naslovom Way of the Dragon 2 gde je naslovnu ulogu tumačio Bruce Le.

 

3. Veliki gazda, 27. januar od 19.00 h

 

(tradicionalni kineski: 唐山大兄; pinyin: Táng Shān Dà Xiōng; engleski: The Big Boss) je hongkonški igrani film snimljen 1971. godine u režiji Lo Weija, poznat kao jedno od prvih međunarodnih komercijalnih uspjeha hongkonške kinematografije, ali prije svega kao film koji je od Brucea Leeja učinio zvijezdu. Protagonist, koga tumači Lee, je Cheng Chao-an, mladić koji, dijelom kako bi izbjegao sklonost da zbog tučnjava upada u nevolje, iz Kine dolazi živjeti u Tajland kod svojih rođaka. Radnja prikazuje kako se tamo sukobljava sa lokalnim bandama, ali i vlasnikom lokalne ledare (čiji lik tumači Han Yi-Chieng) koji ubije njegove rođake kako bi uklonio svjedoke trgovanja drogom, a što protagonista potakne da primijeni svoje borilačke vještine kako bi ih osvetio. Kada se film počeo snimati, trebao ga je režirati Ng Kar-seung, a glavni lik trebao biti Hsu Chien, majstor borilačkih vještina i Chengov rođak koga tumači James Tien. Međutim, nakon što je Ng Kar-seung odustao od projekta, režiju je preuzeo Lo Wei, koji je izmijenio scenario te protagonistom učinio Chenga. Veliki gazda je nakon premijere postigao izuzetan uspjeh u Hong Kongu, razbivši sve dotadašnje rekorde gledanosti i zarade, a, što je bilo još važnije, postigao uspjeh i na stranim tržištima, uključivši zapadne. Bruce Lee je zahvaljujući njemu u sljedećih nekoliko filmova sagradio status jedne od najvećih ikona tadašnje svjetske kinematografije. Film danas ne postoji u svom originalnom obliku, jer su nedugo nakon premijere u Hong Kongu donešeni zakoni kojima je postrožena cenzura, pa su prilikom kasnije distribucije izbačene scene eksplicitnog nasilja, seksa i golotinje, koje se danas, izuzimajući nekoliko fotografija, smatraju izgubljenim.

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar