Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba „Paul Celan – Među rečima“

Objavljeno u: Izložbe
Ponedeljak, 09 Avgust 2021 19:00

Dodatne informacije

  • Datum: Ponedeljak, 09 Avgust 2021
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Galerija Doma vojske

Od ponedeljka 9. do nedelje 15. avgusta u galeriji Doma vojske moći će da se pogleda dokumentarna izložba „Paul Celan – Među rečima“.

Izložba je realizovana u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.


Izložba, povodom stogodišnjice pesnikovog rođenja, prikazuje dokumente iz arhiva Nacionalnog muzejarumunske književnosti (zbirka Alfreda Margula-Sperbera) i iz lične arhive Petrea Solomona, ispredajući priču o kratkom životu pesnika, prevodioca i esejiste Paula Celana kroz važne trenutke njegovog života, sagledanih u istorijskom kontekstu.


Paul Celan (23.11.1920 - 20.04.1970) rođen je u gradu Černovci u tadašnjoj Rumuniji, a sadašnjoj Ukrajini i to kao Paul Ančel, u jevrejskoj porodici koja je govorila nemački kao maternji jezik. Već kao mladić bavio se lirikom, a jedan od njegovih najsnažnijih uticaja bio je Rajner Marija Rilke. Morao je prekinuti studije romanistike 1941. godine, kada je poslat na prisilan rad u nacističke logore. Deportovani su i njegovi roditelji koji su tada i preminuli. Godine 1945. preselio se u Bukurešt gde je radio kao lektor i prevodilac sa ruskog jezika. Paul Celan je 1947. godine emigrirao u Beč u kome se priključio bečkoj umetničkoj sceni nadrealističkih slikara i književnika (‘’Grupa 47’’), u kome je sastavio svoju prvu zbirku pesama ‘’Pesak iz urni’’ i gde je 1948. upoznao mladu Ingeborg Bahman. Iz susreta dvoje značajnih pesnika nemačkog jezika nastala je kratka i iskrena ljubavna veza koja je prerasla u dugo, ali često i mučno prijateljstvo. Ono je sačuvano u Celanovim dnevnicima i prepisci Celana i Bahman, koja je posthumno i objavljena pod nazivom ‘’Herzzeit’’ (Vreme srca).

Vi ste ovde: Home
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar