Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

REVIJA „ALTERNATIVE FILM/VIDEO FESTIVAL“

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Objavljeno u: Blog
Četvrtak, 21 Mart 2013 11:53 Pročitano 5972 puta

osvrt

U saradnji sa Dom kulture Beograd/Studentski grad.

Revija je započela ostvarenjima iz „sveže“ 2012. godine, a završila se sa davnim ’60-im. Na repertoaru je bilo 26 filmova podeljenih u cikluse, uključujući i jednu tv-emisiju posvećenu alternativnom filmu osamdesetih: 1.Lista značajnih ostvarenja Alternative Film/Video festivala 2012. godine, 2.Lista značajnih ostvarenja Alternative Film/Video festivala 1982. godine i 3.Izbor alternativnih filmova autora Akademskog filmskog centra DKSG (1958-1968).

Odmah da kažemo da ove tri dekade vezuje, u pogledu filmskog izraza jedna ista, ali u svakom pogledu ingeniozna i kod svih autora prisutna - ekspresija. Ona je, kao filmski, a u širem smislu, naravno, i izraz svekolike umetnosti, ovde data, primera radi, i kroz imitaciju nemog filma, i kroz ne/obične kadrove (podrhtavajuće kamere iz ruke, prim.), i kroz tzv. duplu ekspoziciju, i namerno zamućene filtere, pa i kroz muziku, što komponovanu za filmove, što „pozajmljenu“ za iste. ( A ja kažem a gde je Amerika, slavnih „Idola“ proteže se kroz film REVLON Slobodana Đorđevića kao osvežavajućegorka muzička rečenica sa, za tu vrstu filma, tipičnim izbegavanjem poente!)

Treba naglasiti da u pogledu tehnike, nazovimo to jazom koji se na holivudskom planu od decenije do decenije uvek drastično oseti!, ovde za sve celuloidne servant’s of art iz ’60-’80-2000-ih, razlika te vrste ne postoji, što bi, ujedno, i značilo da je kompjuterska tehnologija malo šta izmenila na području ovakvog žanra – hvala Bogu! Nema, dakle, nasilnih ubacivanja i forsiranja izvesnih animacija, ili bilo čega drugog po pitanju isticanja različitosti, te gotovo da smo uvereni da bi se, da je Revija krenula hronološki, osim po modi, bilo šta osećalo da je eksplicitno u znaku tih i tih godina... Ovo se potpuni odnosi i na set stranih filmova prikazanih u prvom danu prikazivanja.

Biseri? Ima ih, naravno. SUZE, pokojnog Kokana Rakonjca, iz 1960. gde ja na vešt način, iako je tematika iz Drugog svetskog rata, odnosno ratna, izbegnuta bilo kakva ideološka komponenta, pa pomenuti REVLON Slobodana Đorđevića ’82., zbog dinamizma kamere i strogo urbane priče, pa, od stranih, Square Dance Hypnotist/Hipnotički kvadratni ples, Allana Browna iz Kanade, jer se stiče iluzija jednog jedinog, ali veoma lepršavog kadra.

Slajd11

Žilijen Petrović

Urednik filmske redakcije
Rođen je davno nema svedoka o datumu (sam ne želi da kaže)
Obožava Kiša i Pekića, Pekića i Kiša...
zikapetrovic64@gmail.com

VIŠE IZ OVE KATEGORIJE:
« DUNAV I VREME TEKU
Vi ste ovde: Home Blog REVIJA „ALTERNATIVE FILM/VIDEO FESTIVAL“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar